Yurtdışından akıllı telefon almak istiyorsunuz ya da bir yakınınız veya arkadaşınız yurtdışına gidecek, ondan telefon ısmarlamak istiyorsunuz. Ama aklınıza takılan sorular var. Yurtdışından kaç tane telefon getirebilirim? Yurtdışından geirilen telefonun kaydını nasıl yaptırabilirim? Gümrük ödemem gerekiyor mu? Bu sorulardan en çok sorulanları. Cevapları sizler için derledik.

Yurtdışından kaç tane telefon getirilebilirim?

Şubat 2017’de yürülüğe giren Gümrük Kanununa göre bir kişi yurtdışından Türkiye’ye sadece bir adet telefon getirebilecek. Birden fazla telefon getirilmesi ve gümrükte memurlara takılması durumunda, ikinci ürün için için normal verginin iki katı ödemek zorunda. Ayrıca gümrük bu ikinci telefonun IMEI numarasını BTK’ya bildiriliyor ve kişiye cezalı vergi kesiliyor. Bu protolkolde sıkıntılar olmasından dolayı tam olarak uygulanamıyor ve bundan dolayı yurtdışından alınan birçok telefonun Türkiye sınırlarına sokulduğu bilinmektedir.

Yurtdışından gelen telefon kaydını nasıl yaparım?

 Yurtdışından gelen telefon kaydı BTK’ya yapılıyor. 2019 itibariyle yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 1500 TL* telefon harcı ödemeniz gerekiyor. Bu işlemi 120 gün içinde yapmanız gerekiyor aksi takdirde kayıt yaptıramazsınız. Normalde telefon ilk açıldığında çalışır durmdadır ancak yaptırmazsanız 4 ay sonra kapanır.  Telefonunuzun çalışması için bir dört ay daha beklemeniz gerekiyor. Ve bir pasaporta 3 senede sadece 1 adet telefon kayıt ettirebilirsiniz.

Ödeyecek olduğunuz 1500 TL* harç bedelini ; Vergi Daireleri, Garanti Bankası, TC Ziraat Bankası, İş Bankası Halk Bankası, Denizbank, VakıfBank, ING Bank, HSBC Bank ve Şekerbank gibi kurumlar aracılığı ile telefonun kayıt ettirileceği pasaport sahibi adına yatırınız. Dekont alındıktan sonraki adımımız IMEI numarasını almak olacak.

Telefonun IMEI (seri numarası) bulmak için ilgili yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

1.      Telefon Harç (1500 TL*) bedelini yatırın.

2.      Geçerli bir pasaport – kimlik no, isim-soyisim, IMEI numarası gerekli.

3.      E-devlet üzerinden telefon kayıt işlemini tamamlayınız.

E-devlet üzerinden kimlik numaranız ve şifrenizle siteye girdikten sonra sitenin arama moturuna ”IMEI” yazınız ve ”IMEI KAYDET” butonuna tıklayıp bilgilerinizi doldurun.

Kayıt işlemini tamamladıktan sonra telefonunuz yasal olarak işlenmiştir, hayırlı olsun!

BONUS: 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçen, yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yeni karara göre artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılamayacak.

Yurt dışından cep telefonu getirme süresini 2 yıldan 3 yıla çıkaran söz konusu düzenlemeye ek olarak “yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanmak” şartı getirildi. Böylece, yurt dışından gelen bir telefonun IMEI numarasını başkasının pasaportuna kaydettirip kendi adınıza kayıtlı hattınız ile kullanmanız mümkün olmayacak. Bunun için pasaport sahibinin adına yeni bir hat alınması gerekecek.

 

İlgili Diğer Makaleler