Artık ismini neredeyse her gün duyduğumuz bir çeşit sanal para türü gündemde. 2009 yılında sanal dünya piyasasında ortaya çıkan Bitcoin bunlardan en çok bilineni. Bitcoin dendiğinde genelde aklımıza en çok takılan birkaç soruyu cevaplamaya çalışacağız.
Sanal / kripto para nedir?
Bitcoin nedir?
Bitcoin dışındaki başka türev sanal paralar var mıdır?
Bitcoin’nin ne olduğunu anlatmadan evvel metal para sisteminin nasıl işlediğine bakmak gerekebilir. Okudukça anlayacaksınız ki bazı yerlerde benzerlikler göreceksiniz. 1600’lü yıllarda bankerlerin altın karşılığında verdikleri kağıtlar, günümüz kağıt para sisteminin temelini atmadan önce metal para kullanılırdı. Bunlardan en önemli madeni para ise altındı. Altın, kimsenin tekelinde olmadan madencilik yaparak devlet, bireyler ve şirketler tarafından çıkartılabiliyordu. Burada dikkat çeken iki unsur, altın çıkartmanın kimsenin tekelinde olmaması ve altının sınırsız bir kaynağa sahip olmayışıdır. Bundan sonrası, insanların daha pratik ve güvenli yöntemler aramasından dolayı altın karşılığında alınan kağıtlar ve kağıt para sisteminin temelinin atılması sonrasını zaten beraber yaşayarak görebiliyoruz.
Bitcoin
Satoshi Nakamoto adında muhtemelen Japonya'da yaşadığı varsayılan, belki de nick name olarak kullandığı bu isimde ki bir şahıs geleceğin değişim aracı sanal / dijital / elektronik / kripto para gibi çeşitli isimler verilen Bitcoin'i tasarladı. Bitcoin bu türev sanal paralardan sadece bir tanesi. Bunun dışında Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Ripple, Dash, Dogecoin, XMR, Nem vb. gibi binlerce kripto para bulunmaktadır. Bu bahsi geçen sanal paralar çoğunlukla blockchain teknolojisine dayanıyor. Biraz daha ileri giderek bu teknolojinin gelecek dönemlerde resmi kurumlarda da kullanılması ön görülüyor. Bitcoin teknolojisinin sunmuş olduğu en büyük avantaj uzak mesafer arasında birkaç lira masraf ile bankalara ihtiyaç duymadan para transferi yapılabilmesidir. Tabi paranızı Bitocin'e çevirmek için çevirme işlemini yapan sitelere komisyon vermenizi bunun dışında tutuyoruz. Peki blockchain nedir? Blockchain güvenilir mi?
Blockchain
Blockchain temelde hala kriptol paraların altyapısını oluşturuyor. Transferler bu altyapı üzerinde yapılıyor. Bu altyapının merkezi bir konumu yok. Dolayısıyla dünyanın herhangi bir yerinde ki bilgisayar bu ağa katılabilir. Bu ağa katılarak bilgisayarının ekran kartını ya da işlemcisini bu işe ayıran kişilere madenci(miner) deniyor. Çok fazla teknik detaya girmeden açıklamaya çalışırsak, Bitcoin madencileri işlemleri kabul ederek Bitcoin ağını güvence altına almaya çalışırlar. Madencilik, Bitcoin ağını istikrarlı, emniyetli ve güvenli tutarken adil bir şekilde işlemlerin tamanlanmasını sağlarlar.
Bir başka önemli nokta ise altın madenciliğinde olduğu gibi para hacminin arttırılması kimsenin monopolünde olmamasıdır. Burada kullanıcılar her yeni bir halka oluşturmak için çalışmaktadırlar ve bunun karşılığında coin ile ödüllendirilirler. Yani yapmış olduğunuz her işlemde madencilere bi ücret (miner fee) ödüyorsunuz. Bu ücret Bitcoin için 5-10$ seviyesinde iken diğer coin'ler için cent'ler seviyesindedir. Anlaşılacağı gibi sistemdeki coinler belli bir uğraş sonucunda ortaya çıkıyor. Sistemde en fazla Bitcoin miktarı 21 milyon adet olacağı ifade ediliyor.
Madenciler herhangi bir sınırlama olmadan dünyanın her yerinden sisteme dahil olabilmektedirler. Cihazınızın sistem özellikleri kaldırıyorsa programı yükleyebilir, coin kazanmaya başlayabilirsiniz.
Bitcoin Sisteminin İşleyişi
İlk yapmanız gereken bir sanal cüzdana sahip olmak. Bitcoin ve diğer sanal paraların işlem gördüğü borsalar mevcut. Oralardan döviz alır gibi Bitcoin satın almanız mümkün. Coin elde etmenin bir başka yolu ise döviz piyasalarında olduğu gibi sanal paralar arasında geçiş yapmak. Bitcoin ile alış veriş yapıldığında aracı herhangi bir kurum olmaksızın sadece kişiler arasında doğrudan transfer gerçekleştirilebiliyor. Eğer sizde coin dünyasına girmek istiyorsanız yapmanız gereken şey madenci mi olacaksınız yoksa paranızla mı zincire dahil olacaksınız karar vermek.
İlgili Diğer Makaleler
- 2024 IMEI kayıt ücreti ne kadar?
- Google Chrome'a Büyük Değişiklikler Geliyor: İşte Yeni Özellikler
- LG, dünyanın ilk kablosuz OLED TV’sini piyasaya sürdü
- DuckDuckGo Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?
- Türkiye'de En Çok Satan Telefon Markaları
- Cep Telefonlarında Çok Az Bilinen 5 Özellik
- Telefon veya Bilgisayarınızda Kullanabileceğiniz En İyi 10 Bulut Depolama
- iOS ve Android telefonlarda IMEI numarası nasıl öğrenilir?
- Şarjı en uzun giden telefonlar
- 2019’un En İyi Telefonları
- Yurtdışından Akıllı Telefon Almak
- Dünyanın En Hızlı, Katlanabilir 5G Telefonu Huawei Mate X !
- İkinci El Alımda Dolandırıcıların Yeni Metodu !
- 2019 Yılı Pasaport IMEI Kayıt Harç Ücreti
- Bluetooth ismi nereden geliyor?
- İşte dünyanın ilk ekranı katlanabilen akıllı telefonu
- En İyi Kameralı 10 Akıllı Telefon ve Özellikleri
- Telefon Alırken SAR Değerlerine de Bakmayı Unutmayın
- Bütçe Dostu Nokia 5.1, Nokia 3.1 ve Nokia 2.1 Güncellemeleri Geliyor
- OnePlus 6 Çıkış Tarihi, Haberler, Fiyat ve Sızıntılar
- 2018'in Paranıza Değecek En İyi 4 Akıllı Telefonu
- Türkiye’ye giriş yapan Honor, 9 Lite ve 7X modellerini tanıttı
- Essential Phone’un Zor Günleri.
- Ekran-altı Parmak İzi Artık Hayal Değil!
- 2017'nin Hak Ettiği İlgiyi Görmeyen Cep Telefonları
- Cep Telefonlarında Garanti Çeşitleri
- 2. El Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
- IMEI Numarası ile Cep Telefonu Kalitesini Nasıl Kontrol Ederim?
- Samsung Galaxy Note 8 İnceleme-3
- Yurt dışından gelen telefon nasıl kaydedilir?
- 2. El Telefon Satarken Nelere Dikkat Etmeliyim?