Cep telefonunuzu yenilemeye karar verdiniz ve araştırma yapıyorsunuz. Aynı marka, aynı model cihazların fiyatlarında hatırı sayılır farklar olduğunu görüyorsunuz. Marka ve modele göre değişmekle birlikte fiyat farkı kimi zaman 200 TL - 300 TL gibi nispeten daha az olurken kimi zaman da 400 TL - 500 TL bandını bile bulabiliyor. Bu farkları genellikle internet üzerinden yapılan araştırmalarda daha bariz görmekle birlikte kimi mağazalarda da durum pek farklı değil.

Bireysel olarak yurtdışından getirildiğinden daha ucuz olan cihazlar ile Replika, çakma ürün gibi durumları bir kenara bırakırsak, ikisi de orijinal olan ürünler arasındaki bu fiyat farkı neden kaynaklanıyor.

Bütçenize göre nispeten daha ucuz elektronik cihazlar alırken pek dikkat edilmez, ancak biraz daha pahalı ve her an yanımızda bulundurmak istediğiniz cep telefonu gibi cihazları araştırdığınızda, ürün bilgisi ile ilgili kısımları incelerken bazılarında distribütör garantili bazılarında ise ithalatçı garantili ifadelerini görürsünüz. Dolayısıyla, alışveriş araştırmasında, sık sık şu kavramlarla karşılaşmak çok olası; distribütör  garantili, Türkiye garantili, ithalatçı firma garantili vb.

Distribütör garantisi

Yurtdışında üretilen ürünlerin ithal edilirken üretici firma genellikle sadece bir firmaya resmi distribütörlük yetkisi veriyor. Yani, GENPA veya KVK vb. gibi firmalar resmi yetkili kılınıyor ve muhatap alınıyor. Yurt içinde yapılan pazarlama, reklam, dağıtım, servis ve diğer hizmetlerin giderleri resmi distribütörlerce karşılanıyor. Dolayısıyla, bu firmalar yaptıkları maliyetleri cihazın fiyatına yansıtıyor.


Ayrıca, yetkili firma olmanın sonucu olarak kullanıcılara verdiği güvenin de fiyatı bir miktar yüksek belirlemede etkisi olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Bunun karşılığında kullanıcılar muhataplarının kim olduğunu ve bir sorun yaşadıklarında genellikle hangi prosedürler ile karşılaşacaklarını biliyor olmanın rahatlığını yaşıyorlar.

Zaman zaman bazı sorunlar yaşanmakla birlikte, markanın gerektiğinde sorunlu ürünü sıfır ürünle değiştirme politikası kapsamında resmi distribütörce, genelde sorunlar gideriliyor. Markanın müşteri memnuniyeti, imajını koruma kaygısı, rekabet koşulları gibi nedenlerle resmi distribütör yeterince istekli olmasa bile marka kanalıyla sorunları çözmeye zorlanabiliyor.

İthalatçı garantisi

Bütün ürünlerde olduğu gibi cep telefonlarının da yurtdışından büyük miktarlarda satın alınıp gümrük işlemleri yapılarak ithal edilmesi mümkün. Bu ithalat resmi distribütörden bağımsız olarak başka firmalar tarafından yapılıyor.


Burada da getirilen cihazlar orijinal ürün, genellikle resmi distribütörlerce getirilenlerden farklı değil. Ancak, çok nadiren ithalatın yapıldığı ülkeye bağlı bazı farklılıkların olması muhtemel. Örneğin, Suudi Arabistan'da satılan iPhone 5s'lerde facetime özelliği olmaması, ya da LG Stylus 2 Plus cihazların bazı ülke versiyonlarında parmak izi özelliğinin bulunmaması gibi. Kısacası, satın almadan önce özelliklerine iyi bakmak gerekiyor.

Resmi distribütör dışındaki ithalatçı firmalar yukarıda bahsettiğimiz maliyetlere katlanmadığı için ithalatçı garantili cihazların fiyatı daha düşük belirleniyor. Güvenilir ithalatçı firmalar da ortaya çıkabilecek sorunların çözümü yanında gerektiğinde ürün değişimi güvencesi veriyor. Bu noktada, ithalatçı firmaya ülke genelinden erişimin ne oranda pratik olacağı gibi soru işaretleri mevcut. Ancak, ulaşım hizmetlerinin çok geliştiği günümüzde bunların küçük maliyetlerle çözülmesi de mümkün. Aslında karar vermeniz gereken, distribütör garantili cihazlara neredeyse %20'leri aşan oranlarda fazla para vermeye değip değmeyeceği.


Ayrıca, sıfır cihaz almak yerine ihtiyacınızı karşılayacak ikinci el telefonlara yönelmek de ekonominize ciddi oranda katkı sağlayacak bir yöntem. İkincielmobil.com telefonların gerek garanti gerekse imei numaralarını sorgulayarak ikinci el veya sıfır telefonları güvenle alabilmenize olanak tanıyor.

İlgili Diğer Makaleler