Sıfır olarak aldığınız bir telefonu ikinci el olarak satmak istiyorsunuz. Bununla ilgili kafanızda acaba telefonumu sattıktan sonra sildiğim bilgileri geri getirebilirler mi? Sattığım telefon ben sattıktan sonra çalınırsa benim bir sorumluluğum olur mu? Ben sattıktan sonra telefonum hukuki olmayan bir durumda kullanılırsa ben bundan zarar görür müyüm? Gibi sorular olabilir.


Cep telefonu pazarının iyice büyümesiyle ve yeni modelleri hayatımızdaki yerini hızla almasıyla 2. el telefon pazarı günden güne büyümektedir. Durum böyle olunca bir şekilde yeni telefon alma isteğiyle ya da eski telefonu elimizden çıkarma isteğiyle kendimizi 2. el telefonumuzu satmak isterken bulabiliriz. Bu durumda yukarıda sorduğumuz sorular kafanızda cevap bekliyor olabilir.


Öncelikle şunu belirtmek isterim ki sattığınız telefonun sizden sonraki kullanımından siz sorumlu olmazsınız. Çünkü sattığınız tarihten itibaren sizin SİM kartınız o telefona takılmayacağından size bir yükümlülük getirmez. Burada telefonunuzu sattığınız tarihi ispat etmek durumunda kalmanıza karşın bir satış tutanağı düzenleyebilirsiniz. Bu tutanak üzerinde telefonun İMEİ numarası satıcının ve alıcının imzası yer alabilir. Telefona ait faturayı alıcıya vermenizde bir sakınca yoktur, tıpkı araba satarken olduğu gibi eğer istiyorsanız bir adet fotokopisini yanınızda bulundurabilirsiniz.

Telefonunuzu Sıfırlamayı Unutmayın

Telefon satarken dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise içindeki bilgileri silmek olacaktır. Telefonunuzdaki bilgileri veya fotoğrafları normal sildiğinizde bu dosyalar geri getirilebilir durumda olabilir. Özel bilgileriniz yoksa çok düşünmenize gerek yok ancak özel bilgileriniz varsa ve alan kişi iyi niyetli değilse verilerinizi geri getirerek başınızı ağrıtabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak için telefonunuzu bilgisayara bağlayarak özel programlarla geri getirilemeyecek şekilde formatlayabilirsiniz.

Bilgisayarınız yoksa öncelikle telefondaki uygulamaları (banka, alışveriş vb.) kaldırıp sonra telefonu fabrika ayarlarına döndürerek satabilirsiniz.  Bu işlem sonucunda telefonunuzu gönül rahatlığıyla alıcıya teslim edebilirsiniz. İyi alışverişler

İlgili Diğer Makaleler