2019 yılının en iyi telefonlarını sizin için inceledik. Telefon almadan önce bir göz atamanız hem bütçenizi koruyabilir hem de karar vermenizde faydalı olabilir.

2019 yılı akıllı cep telefonları için şimdiye kadar en çetin rekabetin olduğu yıl olarak kayıtlara geçti. Katlanabilir telefonların hayatımıza girmeye başladığı yılda telefon firmaları en iyi ve en sağlam telefonu üretmek için birbirleriyle yarıştı. Peki, geride bırakmaya hazırlandığımız 2019 yılının en iyi akıllı telefonları hangileri?

 

                  Samsung Galaxy Fold

Heyecanla akıllı telefonların raflarda yer amasını beklerken bu alanda peş peşe iyi örnekler gözükmeye başladı. Huawei Mate X’in ardından piyasaya çıkan Samsung Galaxy Fold’un özelliklerine bir göz atalım. Kitap açıp kapama hissi veren Samsung Galaxy Fold, edge olarak bilinen kıvrımlı hatlara sahip değil. 7,3 inçlik genişliğinde ve 2k ekran çözünürlüğünde olan Samsung’un ilk katlanabilir cihazının dış yüzeyinde 4,6 büyüklüğünde Full HD çözünürlükte bir ekran daha bulunmaktadır.

Samsung Galaxy Fold’un donanım özellikleri Snapdragon 855 işlemci, 12 GB Ram ve 512 GB dahili depolama alanını içeriyor. Cihazın mikro SD özelliği yok. Ön ve arka bölümde farklı değerlere sahip toplam 6 kamera bulunuyor. Arka bölümde 3, ön kapakta 1 ve açılan kapağında da 2 kamera bulunmaktadır. Ön taraftaki ana kamera 10 MP ve 2,2 diyafram değerindeyken, ikinci kamera 8 MP ve 1,9 diyafram açıklığındadır.

 

                  Huawei Mate X

Huawei, imza attığı yenilikleriyle mobil pazara damga vurmaya devam ediyor. Katlanabilir akıllı telefon pazarında Samsung ile yarışan Huawei’in gelecekte pazar lideri olması bekleniyor. Huawei Mate X, 8 inç ekran büyüklüğünde ve katlanabilir ekran özelliğiyle geliyor. Katlandığında 6,6 ve 6,8 inçlik 2 farklı ekrana sahip olan Huawei Mate X, donanımsal özellikleriyle oldukça iddialı. Gücünü Huawei’in 7 nanometre teknolojisine sahip 8 çekirdekli Kirin 980 işlemcisinden alıyor. Ayrıca 5G desteği sayesinde dünyanın ilk 5G desteğine sahip katlanabilir akıllı telefonu. Huawei Mate X’te 8 GB Ram ve 512 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Ön ekran 2k çözünürlüğe ve 6,6 inçlik büyüklüğe sahip. İkinci ekran ise 2480*892 çözünürlüğünde ve 6,38 inç büyülüğünde. Cihazın parmak okuyucusu yan tarafta yer alıyor ve süper hızlı şarj özelliği bulunuyor. 4500 amper bataryaya sahip. Sadece 30 dakikada yüzde 85 şarj olmakta.

 

                  Huawei P30

Huawei’in üst düzey kullanıcıları hedefe koyarak piyasaya sunduğu P30 kamera özellikleri, tasarım, donanım özellikleriyle verilen unvanı hak ediyor. Üst seviye kullanıcılara hitap eden Huawei P30, 6,1 büyüklüğünde OLED ekrana ve  2340*1080 Full HD Plus ekran kalitesine sahip ve en iyi ekran deneyimlerinden birini sunuyor.

Huawei P30, kamera performansı açısından da oldukça iddialı. Cihaz 40 MP ana kamera, 16 MP ultra geniş açılı orta kamera ve 8 MP derinlik algılayıcı olmak üzere 3 arka kameraya sahip. 40 MP ana kameranın 27 mm 1,8, 16 MP sensörde 2,2 ve 8 MP 3x telefoto lens işlevi gören son kameranınsa 2,4 diyafram açıklığı vardır. Huawei P30’un en belirgin kamera özelliği ise 5 kat hibrit yakınlaştırma yapabiliyor olması.

Donanım özellikleri tarafındaysa 8 çekirdekli Kirin 980 işletim sistemi, 8 çekirdek, 6 GM Ram ve 128 GB depolama alanı karşımıza çıkıyor.

                  Google Pixel 4 ve 4XL

Google Pixel 4 ve 4XL’in android piyasasına damga vurması bekleniyor. Google Pixel 4, 18/9 en-boy oranı ve full HD çözünürlüğe sahip. Bu özelliklerin Pixel 4XL’de biraz daha geliştirilmesi bekleniyor. 16/9 en-boy oranına sahip olan Pixel 4XL’in ekran çözünürlüğü Quad HD Plus. Bu alanda diğer telefonlardan sıyrılıyor. Donanım tarafında Snapdragon 855 işlemci kullanılırken, 6 GB Ram barındırıyor.

2800 mAH ve 3700 mAH pil desteği olan Google Pixel 4 ve 4XL’in 64 ve 128 GB dahili depolama alanına sahip.

                  OnePlus 7 Pro

Performans ve hıza önem veren android kullanıcılarını heyecanlandıran cihaz OnePlus 7 Pro, hızlı başlangıç, sorunsuz deneyim sunuyor. Geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkan OnePlus 7 Pro, ülkemizde henüz satışa sunulmasa da farklı ülkelerdeki pazarlarda ciddi talep gördü. 6, 67 inç büyüklüğündeki Full HD Plus (3120 x 1440) çözünürlük Fluid AMOLED ekranı parmak izi okuyucuya ev sahipliği yapıyor. Cihazda, açılır-kapanır ön kamera mevcut.

İşletim sistemi olarak Snapdragon 855 tercih edilmiştir. Bunun yanı sıra farklı depolama alanlarına sahip çeşitleriyle birlikte piyasaya sürülmüştür. 6 GB Ram 128 GB depolama, 8 GB Ram 256 GB depolama ve 12 GB Ram ve 256 GB depolama alanıyla farklı gelir grubundaki tüketicilere hitap ediyor.

Arka tarafta 48 MP bir kamera yer alıyor bu kamera 4k çözünürlükte 60 fps video kaydına imkân tanıyor. Bu sayede OnePlus 7 Pro kamera ve video kaydında oldukça başarılı bir deneyim sunuyor. Ön taraftaki kamera 16 MP çözünürlükte. Batarya gücü ise 3700 mAh kapasitede.

 

                  Xiaomi Pocophone F2

Xiomi’nin alt markası olan Pocophone, düşük bütçeyle yüksek performans isteyen kullanıcılar için Pocophone F2’yi üretti. Gelecek aylarda çıkması beklenen Xiaomi Pocophone F2’nin Android Q ile satışa sunulması bekleniyor. Bu sayede herhangi bir güncellemeye ihtiyaç duymadan üst düzey özellikler yer alacak.

Donanım tarafında Snapdragon 855 Yonga Seti, 8 GB Ram yer alacak. Parmak izi okuyucusu ekranın altında ve ekran GorillaGlass korumasına sahip.

Xiaomi Pocophone’un 6,39 inclik AMOLED ekran ile gelmesi bekleniyor. Cihazın arka tarafında 3 ana kamera bulunacak. 48 MP ana kameraya 8 MP ultra geniş açılı lens ve 16 MP telefoto lens eklenecek.

Cihazın ön kısmında sonsuz ekran ve 20 MP açılır-kapanır ön kamera yer alacak. 4 bin amper batarya gücüyle Xiaomi’nin yeni amiral gemisi olması beklenen Pocophone F2, bunun yanı sıra hızlı şarjı da destekliyor.

 

                  Xiaomi Mi 9

Uygun fiyatla üst düzey donanımı bir araya getiren Xiaomi, Mi 9 modeliyle hem kullanıcılarını memnun etti hem de kitlesini genişletti.

Xiaomi Mi 9, daha önce üretilen Xiaomi modellerinden farklı olarak su damlası ekran çentiğiyle sunularak ekran/kasa oranını yukarı çekmeyi başardı. Bu sayede M 8 ile kıyaslandığında alt çerçevelerinin oranı da yüzde 40 inceltilmiş oldu.

Xiaomi Mi 9’un donanım özellikleri de oldukça kuvvetli ve oyun performansıyla kullanıcılarını tatmin ediyor.

Snapdragon 855 işletim sistemiyle piyasaya sunulan Xiaomi Mi 9, 6 ve 8 GB Ram ve 128 GB depolama alanına sahip.

 

                  LG V50 ThinQ 5G

Akıllı telefon üreticileri son yıllarda amiral gemilerini 5G özelliğiyle birlikte sunuyor. Samsung, Huaweyi ve Oppo’nun ardından LG de 5G özelliğine sahip amiral gemisini dünyaya sunmaya hazır.

Haziran ayında dünyada satışa sunulan 5G özellikli LG V50 999 dolar artı vergilerle piyasaya sunuldu. LG V50 Thinq, 5G teknolojisinin yanı sıra çıkarılabilir ekranı. Cihazın 6,4 inç büyüklüğündeki ana ekranına ek olarak ikinci ekranı aksesuar olarak satın alabilirsiniz.

LG’nin yeni amiral gemisi V50 Thinq aynı zamanda 3120*1440 çözünürlükte bir OLED ekrana da ev sahipliği yapıyor.

Donanım tarafında Snapdragon 555 işletim sistemini görüyoruz. 6 GB Ram ve 128 GB dahili hafızayla gelmekte ve mikro SD kart ile hafızayı 512 GB’a kadar artırmak mümkün.

LG V50 Thinq’in ön kamerası çentiğin içerisine gömülü 8 MP ana kamerasına, 5 MP çözünürlükte geniş açılı arka kamera eşlik etmekte.

Arka tarafta ise bizi 3’lü kamera modülü karşılıyor. Burada 3’lü 2 adet 12 MP ve 1 adet 16 MP kamera bulunuyor. Cihazın batarya gücü 4 bin mAh ile oldukça iyi olmasına rağmen hacimli olması sebebiyle telefonun ağırlaşmasına ve kalınlaşmasına sebep olmuş. 8,2 mm kalınlığında ve 183 gram ağırlıkta.

 

                  Nokia 9 PureView

Piyasada eski parlak günlerinin uzağında kalan Nokia, 5 kameralı Nokia 9 PureView’ın tanıtımını gerçekleştirdi. Yine beklentileri karşılamayan Nokia 9 PureView, dünyanın ilk 5’li kamera sistemine sahip. Gücünü 10 nanometreyle üretilen ve 2,8 ghz hızla çalışan yapay zekâ destekli Snapdragon 845’ten alıyor.

Grafik tarafındaysa karşımıza Adreno 630 GPU çıkıyor. Nokia’nın yeni amiral gemisine donanım tarafında 6 GB Ram ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Kablosuz şarj ve 3320 amperlik bir bataryayla beslenen Nokia 9, ekran kısmındaysa rakiplerinin gerisinde yer alıyor. 5,99 inç ve 538 ppl değerindeki P OLED değerindeki ekran amiral gemisi standardındaki diğer cihazların gerisinde.

Donanım ve tasarımdan ziyade 5’li kamera düzeneği ve deneyimiyle ön plana çıkıyor.

 

Adreno 630 GPU Özellikleri

Adreno 630, akıllı telefonlar için Snapdragon 845 SoC ile gelen entegre bir grafik kartıdır. Snapdragon 835’ten %30 daha az güç tükettiği ve Adreno 540’tan yüzde 30 daha hızlı olduğu belirtiliyor.

                  Iphone 11

Yılın en çok merak edilen akıllı telefonu iPhone 11, iPhone 11 Pro ve iPhone 11 Pro Max ile aynı anda tanıtıldı.

2018 yılını beklentilerin altında geçiren Apple, bu yıl tanıtımını gerçekleştirdiği 3 yeni iPhone ile yeniden atağa geçerken iPhone XR yerini iPhone 11’e bırakıyor.

iPhone 11’in tasarım ve donanım özelliklerine yakından baktığımızda çentiğin daha küçültülmüş olması dikkat çekiyor. Telefonun arka bölümü de tasarım açısından dikkat çeken bir diğer özellik. Arka kameranın yeni yuvarlak köşeli formu Apple ürünlerinde ilk kez iPhone 11 ile karşımıza çıkıyor.

Teknik açıdan bakıldığına iPhone 11’de klasik Apple geleneklerine bağlı kalındığı söylenebilir. Geçtiğimiz yıl piyasaya sürülen iPhone XR’da olduğu gibi iPhone 11’de de LCD ekran mevcut.

iPhone 11’in LCD ekranı 1792*828 piksel çözünürlükte ve 6,1 inçlik genişliğe sahip. iPhone 11 bu değerlerle, 11 Pro ve 11 Pro Max’tan daha düşük ekran değerlerine sahip.

Donanım tarafında 2,66 GHz hızına sahip 6 çekirdek görüyoruz. Geçen yıl çıkarılan ürünlere göre iPhone 11’de daha hızlı bir işlemci olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl İOS 13 ile ön plana çıkarılan AR (artırılmış gerçeklikle iPhone 11’in oyun ve uygulamalarda daha iyi performans vermesi bekleniyor.

Kamera özelliklerine baktığımızda ise iPhone 11 Pro ve Pro Max’ten farklı olarak arka planda 2 adet 12 MP değerinde kamera görmekteyiz.

iPhone 11 teknik özellikleri:

§  Ekran: 6,1 inç LCD Liquid Retine Display (1792 x 828 piksel 326 ppi)

§  İşlemci: A13 Bionic

§  RAM: 4 GB

§  Hafıza: 64 GB, 256 GB, 512 GB

§  Arka kamera: 12 MP geniş açılı ve 12 MP 120 derece ultra geniş açılı çift sensör

§  Ön kamera: 12 MP ve FaceID için TrueDepth sensörleri

§  Batarya: 3.110 mAh, 28 saat kullanım süresi

§  Bağlantı: Lightning şarj ve veri aktarımı, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 4G LTE

§  iPhone 11 renkleri: Yeşil, mor, beyaz, siyah, sarı, kırmızı (Product RED)

iPhone 11 ne kadar? iPhone 11 fiyatı:

iPhone 11'in ABD fiyatı 699 dolar dolar olarak açıklandı. Apple'ın üst segment gözdeleri iPhone 11 Pro 999 dolar, iPhone 11 Pro Max ise 1099 dolar başlangıç fiyatına sahip olacak.

·       iPhone 11 64 GB: 699$

·       iPhone 11 128 GB: 749$

·       iPhone 11 256 GB: 849$

İlgili Diğer Makaleler