Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden. Hayatımızın gerçekten de çok kolaylaştırıyorlar. Peki, bu cihazları daha da kullanışlı hale getirmek için ne yapmalıyız. İşte bunun için çok önemli beş ipucu derledik.


Veri / Data Kullanımınızı Kontrol Ederek Faturanızı Düşürün

Fatura masraflarımız bütçemizi zorluyor. İnternet / veri kullanımından kaynaklanan ödemelerimizin faturamızı kabartmasını istemeyiz. Bunu sağlamanın bir yolu var aslında. Bunun için Ayarlar >> Mobil Veri Kullanımı kısmına girerek önceki aylardaki kullanımlarınızı görebilir, mobil veri kullanımı için limit ya da uyarı koyabilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken fatura kesim tarihi ya da TL yükleme tarihinde mobil veri istatistiğini sıfırlamanız. Hepsi dahil paket kullansanız bile, zamansız bir şekilde mobil veri kotanızın bitmesini engellemek için de bu yöntemi kullanmanız mümkün. Bu kontrolleri telefonun ayarlar kısmından yapabileceğiniz gibi Google Play Store'dan uygulama indirerek de yapabilirsiniz.

Evdeyken Telefonunuzu Şifresiz Açmaya Ayarlayabilirsiniz

Cep telefonlarımızda bir sürü önemli bilgi bulunuyor. Bu nedenle, güvenlik bakımından dört basamaklı şifrelerin ya da belirlenen desenlerin girilmesi çok önemli. Ancak, evinizdeyken ve güvenlik kaygısı ciddi oranda azalmışken gerek sosyal medya olsun gerek diğer uygulamalardan gelen bildirimler için sürekli ekran kilidini açmak gerçekten rahatsız edici olabiliyor. Hem dışarıdayken telefonum güvenli olsun hem de evdeyken beni çok yormasın diyorsanız yapmanız gereken Smart Lock'u kullanmak. Bunun için Ayarlar'da Güvenlik >> Trust agents >> Smart Lock'a gitmelisiniz. Bu özellik ile telefonunuzun ne zaman şifre sorup ne zaman sormayacağı konusunda parametreler koyabilirsiniz.

Önceden Yüklenmiş İstemediğiniz Uygulamayı Devre Dışı Bırakın

Çoğu telefon, önceden yüklenmiş bazı uygulamalarla geliyor. Ancak, bunların bazıları çok yararlı olabildiği gibi bazılarını da istemeyebilirsiniz. Bu uygulamaların Google Play Store'da yer alan uygulamalardan en büyük farkı uygulamayı kaldırmak istediğinizde ortaya çıkıyor. Bunlardan bazıları Play Store'u kullanarak veya uygulama ayarları menüsünde bularak normal şekilde kaldırılabiliyor. Ne var ki sistem görüntüsünün parçası olan hiçbir şey çıkarılamaz. Neyse ki, bunu halledebilecek yöntem mevcut. Yapmanız gereken uygulama menüsünü ana sistem ayarlarından açmak ve listeden uygulamayı bularak devre dışı bırakmak. Ayarlar >> uygulamalar'dan ilgili uygulamayı açığınızda üstte durmaya zorla ve kaldır seçeneklerini göreceksiniz. Eğer kaldıramıyorsanız, durmaya zorlayı seçmeniz yeterli.

İstemediğiniz Aramaları ve Mesajları Engelleyin

Telefon numaramız istemediğimiz kişilerin eline geçebiliyor. Ya da daha önce konuştuğumuz biriyle artık konuşmak istemeyebiliyoruz. Arandığında da açmamak olmuyor aksi halde sürekli telefon aramalarıyla uğraşmak gerekiyor. Aslında bunun için telefon numaranızı değiştirmeye gerek yok. Bunun yerine, telefonunuzu yalnızca konuşmak istediğiniz kişilerin aramasına açık hale getirebilirsiniz. Çağrı ayarları >> Çağrı engelleme kısmından istediğiniz kısıtlamaları yapabilirsiniz. Ayrıca, rehberde kayıtlı kişi kartvizitine girerek de kişiyi engellemeniz mümkün. Benzer şekilde mesaj engellemesi de yapabilirsiniz. Bunu istemediğiniz kişileri / numaraları esas alarak ya da istenmeyen kelimeleri belirterek de yapabilirsiniz. 

Ekran Sabitlemeyi Kullanın

Zaman zaman telefonunuzu kısa süreliğine -internetten bir şey bakmak veya bir arama vb. için- başka birine vermeniz gerekebilir, ancak başka uygulamalarda dolaşmalarını da pek istemeyebilirsiniz. Bunu önlemek çok da zor değil. Yapmanız gereken sadece ekranı sabitlemek. Bu özelliği kullanabilmek için ayarlar >> güvenlik >> ekran pimi kısmına girerek etkinleştirmelisiniz. Daha sonra yapmanız gereken çoklu görev arayüzündeki herhangi bir uygulamada iğne simgesine dokunmak ve ekranı yalnızca bu uygulamaya kilitlemek.

İlgili Diğer Makaleler