Bilindiği gibi Google ile ne yaparsanız yapın yaptıklarınız kaydediliyor. Dünyanın en uzak köşesinden bir bilgisayardan, cep telefonundan, tabletten Google ile arama yapın veya herhangi bir işlem yapın Google sizin kim olduğunuzu anlayıp ona göre sonuç üretiyor, reklam gösterimi sağlıyor. Aslında aklınıza şöyle bir şey gelebilir. Ben Google Web Geçmişini zaten siliyorum. Beni nerden bulacak? Google aslında şu anda hali hazırda bir yapay zeka kullanıyor. Bu yapay zeka sayesinde kullandığınız tüm cihazlardan yaptığınız işlemleri kayıt altında tutuyor. Bazılarını ticari amaçla kullanıyor ve bazılarını veritabanında saklayıp gün geldiğinde kullanıyor. Bu işlemler öyle bir hal aldı ki artık neredeyse gizlilik diye bir kavram ortada kalmadıdiyebiliriz. Şu anda Google’de arama yaparken girdiğiniz web sitelerinden tutun şifreleriniz dahil olmak üzere herşeyi Google’nin kayıt altında tuttuğu bilinen bir gerçek.

Eğer bu durumdan rahatsız oluyorsanız ve VPN kullanma konusunda isteksizseniz (ki bazı ücretsiz VPN’lerinde verileri sattığını ve güvenilir olmadığını biliyoruz) o zaman DuckDuckGo tam size göre.

DuckDuckGo Nedir?

Ne İşe Yarar?

Nasıl Kullanılır?

DuckDuckGo “Paytak Paytak Yürümek” şeklinde Türkçeye çevirebiliriz. Aslında bu çeviriyi kendim bu şekilde yaptım. Muhtemelen de bu anlama geliyor. Hali hazırda hiçbir verinizi kayıt altında tutmadan, internet üzerinde güvende tutabileceğiniz bir arama motoru diyebiliriz. Burada başınıza buyruk yaptığınız hiçbir işlem kayıt edilmiyor.

DuckDuckGo “Senin hakkında Google’dan fazla bilgiye sahip kimse yok” sloganını benimsemiş, bütün sorunlarımızı Google ile paylaştığımızı savunan ve artık buna bir son vermemiz gerektiğini tavsiye eden bir arama motorudur. DuckDuckGo hiçbir şekilde Google’ın yaptığı gibi tıklamaları izlemiyor ve izlenmesine de izin vermiyor.

www.duckduckgo.com’a giderek hemen kullanmaya başlayabilir ve varsayılan arama motoru yapabilirsiniz.

Dilerseniz DuckDuckGo‘yu Chrome'da ya da Firefox Mozilla'da bir eklenti olarakta kullanabilirsiniz. Bunun için buradan (DuckDuckGo Privacy Essentials) veya www.duckduckgo.com’a giderek eklentisini indirip kullanabilirsiniz.

 


Burada bilmeniz gereken şey DuckDuckGo bir VPN değildir. Bir çeşit Google karşıtlığı olarak verilerinizin (arama vs.) kaydedilmesini önlemektedir. Burada yaptığınız aramalar herhangi bir üçüncü taraf şirketlerde paylaşılmaz.

DuckDuckGo kişisel gizliliğe önem veren bir arama motorudur. Kullanıcıların IP adreslerini kaydetmemektedir.Arama motoru Gabriel Weinberg tarafından ABD’de kurulmuştur. DuckDuckGo Perl dilinde programlanmıştır ve FreeBSD üzerinde çalışmaktadır.

 

İlgili Diğer Makaleler