En iyi yerli akıllı telefonlar

1 – Vestel Venus Z10

2 – General Mobile GM6

3 – Vestel Venus V3 5580

4 – Casper Via A1 Plus

5 – Reeder P11S

6 – Teknosa Preo P2


Yerli telefon konusunda da uzun yıllardır gündemde olan bir kaç marka var. Bu markalar ya telefonları kendileri tasarlayıp üretimini başkasına yaptırıyor, ya da zaten yapılmış bir telefonu ülkemize kendi logosunu basarak getiriyor. Buna da yerli telefon olduğunu söylediler uzun zamandır. Ancak işler şimdi değişti. Yerli telefon kavramı da rayına oturmaya başladı.

Ülkemizde yerli telefon adı altında şu ana kadar telefon piyasaya süren firmalardan, yabancı firmaya yaptırıp kendi logosunu basan Türk firmaları:

·       General Mobile

·       Casper

·       Reeder

·       Teknosa

·       Escort

·       Sunny

·       Piranha

·       Trident

·       Victor

·       Quatro

·       Dark

·       Excon

·       BB Mobile

·       Türk Telekom

·       Kaan

Tasarımını kendi yapıp yazılım ve donanımını yabancı firmalara yaptıran Türk firmaları:

·       Vestel

·       Turkcell

·       General Mobile

Türk ve yabancı sermayeli firmalardan çıkan ortak telefonlar:

·       Avea

·       Vodafone

Yerli telefon ile ilgili çalışma yapan devlet firmaları:

·       Aselsan

·       Tübitak

Yurt dışında üretilen telefona kendi markasını basan yerli marka telefonlarımız hala son sürat satışa devam ediyorlar. Bunlar arasında en çok tutan General Mobile oldu. Son telefonlarda kendi tasarımlarını da kullanarak yerlilik oranını arttırdılar. Ancak yukarıda ki listede olan bir çok markanın şuan esamesi okunmuyor.

Kendi tasarımını ve kendi ürettiği batarya pilini kullanarak “gururla yerli” sloganı atan Vestel ise listede adı geçen markalardan gerçekten de en yerli olanı diyebiliriz. Şuan piyasada en çok satan yerli marka telefonlardan biri de Vestel. Çıkardıkları her yeni model telefon bir öncekinden farklı ve daha iyi özelliklere sahip. Ancak fiyatlarının ilk çıkışta biraz yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Türkiye’de Üretim Yapan Yabancı Telefon Markaları

Son aylarda çok hızlı bir şekilde bir çok global ünlü marka Türkiye’de telefon üretmeye başladı. Henüz yolun başında olsalar da bu ülkemiz için güzel bir gelişme olarak görülebilir. Zira istihdama önemli ölçüde katkı sağlayacaklar ve Türkiye’de üretilen telefonlarda Made in Turkey yazısını basacaklar. Bu reklam için de çok büyük katkı sağlayacaktır.

Elbette aşağıda listeleyeceğimiz markaların ülkemize gelmeleri için bir çok sebepte mevcut. Devletin vermiş olduğu vergi teşvikleri, döviz kaynaklı düşük insan iş gücü, hem Avrupa hem Orta Doğuya yakınlık, nakliye ücretlerinin Çine göre daha makul olabilirliği gibi etkenler sebebiyle ülkemizde hızla fabrika açıyorlar. İşte Türkiye’de üretime başlayan telefon markaları:

·       Samsung

·       Oppo

·       Xioami

·       Vivo

·       TCL

gibi markalar belirli model telefonları Türkiye’de üretmeye başladı. Şimdilik bir kaç model üretiyor olsalar da henüz yolun başındalar. Model sayısının zamanla daha çok artması bekleniyor.

Devletin kendi eliyle yerli telefon yapması pek mümkün görünmese de yerli marka firmalarımız bu anlamda ciddi işler çıkartıyor ve şuan en başarılı yerli marka telefonlar olarak: Vestel ve General Mobile diyebiliriz. Diğerleri biraz geri de kaldı.