IPhone 8, 8 Plus ve iPhone X'de kablosuz şarj hakkında bilmeniz gereken her şey

Muhtemelen duymuş olabileceğiniz, efsanevi mucit ve bilim adamı Nikola Tesla günümüzde enerjinin evinize gelişi de dahil modern elektrik temininin temellerini kurdu. Ayrıca, enerjinin herkes tarafından ücretsiz erişilebilir olacağı kablosuz enerji aktarımının potansiyelini keşfetti. Ne yazık ki, bu iddialı fikri gerçekleşmedi. Ancak Tesla'nın kablosuz enerji dağıtım sisteminin arkasındaki ilkeler neredeyse bir asır sonra kablosuz şarjı destekleyen her akıllı telefonda kullanılabilir durumda.

Ve artık iPhone 8, iPhone 8 Plus ve iPhone X'i hepsi Qi kablosuz şarj standardını sahip akıllı telefonlar listesine ekleyebilirsiniz. Ancak, kablosuz şarj teknolojisi sınırlamaları ile birlikte geliyor. Yeni iPhone'unuzu kablosuz olarak şarj etmek hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.

 

Kablosuz şarjı çok karizmatik yapan nedir?

iPhone'unuzu kablosuz olarak şarj etmenin çok açık bir faydası var.  Kablolarla uğraşmanız gerekmiyor. Telefonunuzu ister yatağın yanında ister masanın üzerinde bulunan bir şarj pedi üzerine yerleştirin ve teknolojinin geri kalanı ile ilgilenmesine izin verin. İlave olarak, kablosuz şarj telefonunuzun data yolundaki aşınmayı da azaltır.

Kablosuz şarj restoran ve havaalanı gibi bazı kamu alanlarında da mevcut. Ancak, bu rahatlığı sunan yer sayısı şimdilik az. Ancak Apple'ın yeni telefonlarının bu özelliğe sahip olması nedeniyle artmasını bekliyoruz.

En son otomobil modelleri kablosuz şarj cihazlarıyla sunulmak üzere. Bunlar arasında Audi, BMW, Chrysler, Ford, Genesis, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Peugeot, Citroen, Toyota, Volkswagen ve Volvo bulunuyor. Buick, Cadillac, Chevrolet ve GMC'nin oluşturduğu 2018 modeller iPhone 8'i kablosuz olarak şarj edebilir durumda. Ancak, şu da bir gerçek ki bazı araçların şarj pedlerine bir iPhone 8 Plus takılamayabilir.

 

Kablosuz şarjın eksiklikleri ve sınırlamaları nelerdir?

Ne yazık ki, bahsedilmesi gereken epeyce var. Bir kere kablosuz şarj pedinin size ekstra maliyet olacaktır. Belkin ve Mophie'nin fiyatı 60$. Apple'ın resmi AirPower'ı daha büyük olduğundan ve aynı anda birden fazla aygıtı şarj edebileceğinden daha pahalıya mal olacak.

Bir diğer dezavantaj ise, kablosuz şarj olurken, iPhone'unuzu verimli bir şekilde kullanamamanız. Elbette, gelen bir mesaja bir göz atabilirsiniz, ancak şarjdayken oyun oynayıp video izleyebilir misiniz? Bu biraz karışık.

Bunun yanında, çok kalın veya metal öğeler içeren iPhone kutuları şarj işlemini etkileyebilir. Kredi kartı, RFID etiketleri ve diğer metal nesneler iPhone ile şarj pedi arasına yerleştirilmemelidir. Üstelik, iPhone'unuzun en fazla enerjiyi çekmesi için şarj pedinin üzerinde mükemmel bir şekilde ortalanması gerekiyor. Gelen bir bildirim sonucu cihaz titreşip harekete geçer ve kayarsa şarj işlemi tamamen yavaşlayabilir veya tamamen durabilir.

Kablosuz şarj pedinin tam olarak şarj kablosunun alternatifi olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü, kullandığınız şarj kablolarının yaptığı gibi dosyalarınızı iPhone'unuzdan bir bilgisayara kopyalamanıza izin vermez. Ve muhtemelen bir şarj pedini bir bilgisayarın USB bağlantı noktasından çalıştıramazsınız. Enerjiyi duvar adaptöründen alması gerekir.

 

IPhone 8'de kablosuz şarj işlemi yavaş mı?

Şimdilik, iPhone 8 veya iPhone 8 Plus'ı kablosuz olarak şarj etmek, 5 watt'lık bir şarj cihazı kullanmaktan biraz daha çok zaman alıyor. Birkaç dakikalık fark var.

Gelecekte bir yazılım güncellemesi, iPhone'u Galaxy Note 8 gibi diğer telefonlar tarafından desteklenen 15 watt'lık şarja ulaştıramasa bile, 7.5 watta kadar kablosuz şarjı mümkün kılacaktır. Şimdilik bir iPhone'u şarj etmenin en hızlı yolu, şarj kablosu için bir USB-C satın almak ve bunu bir USB-C duvar şarj cihazı ile kullanmak.

 

iPhone 8'i kablosuz olarak şarj etmek bataryasına zarar verir mi?

Teoride evet. Kablosuz şarj işlemi ekstra ısı üretir ve sıcaklığa maruz kalma pil ömrünü azaltır. Kablosuz şarjı destekleyen her telefonda durum böyledir. Ancak, pratikte, yeni iPhone'unuzu kablosuz olarak şarj etmek, eski tarz şarjdan daha fazla zarar vermez. Apple'ın açıkladığı gibi, iPhone 8'in yazılımı, pilin çok sıcak olup olmadığını tespit edecek ve bu durumda soğuyana kadar şarj işlemi duraklatılacaktır.

 

Peki, iPhone'umu kablosuz olarak mı şarj etmeliyim?

Kablosuz şarjın çok pratik olduğunu inkar etmek kolay değil. IPhone'unuzu şarj pedine yerleştirip dolmasına izin verin; ofiste veya yatağımıza bakan bir masada bir kablosuz şarj cihazının bulunması çok güzel olur. Yukarıda özetlediğimiz sınırlamalar sizce sorun değilse, geleceği yaşamaktan ve kablosuz şarjı kullanmaktan çekinmeyin. Dahası, dahili kablosuz şarj etme özelliğiyle donatılmış olan IKEA lambalarından birini satın almak için bir bahaneye de sahip olursunuz. Yalnız, eski tip duvar şarj cihazınızı şimdilik bırakmayın. Yoğun zamanlarda buna hala ihtiyacınız olabilir.

 

 

 

 

Kaynak: phonearena.com