iphone 14 fiyatı ve özellikleri

2022 iPhone 14 modellerinin piyasaya sürülmeye hazır olmasına daha birkaç ay var, ancak Apple'ın en yeni akıllı telefonları için bazı önemli güncellemeler olduğu için, iPhone 13 modellerinden çok önce onlar hakkında söylentiler duyuyoruz.

2022'de iPhone boyutları değişiyor ve Apple, müşteriler arasında popüler olmadığı ortaya çıktığı için 5.4 inç iPhone mini'yi kaldırıyor. İPhone mini satışlarının cansız olduğunu gördükten sonra Apple, ileriye dönük amiral gemisi cihazları için daha büyük iPhone boyutlarına odaklanmayı planlıyor ve 6.1 inç iPhone 14, 6.1 inç iPhone 14 Pro ve 6.7 inç iPhone görmeyi bekliyoruz. 14 Max ve 6,7 inç iPhone 14 Pro Max. Bu yıl 5.4 inç iPhone 14 mini olmayacağını unutmayın.

2017'den beri Face ID'li iPhone'ların ön tarafında yüz tarama için gerekli tüm ekipmanı barındıran bir çentik bulunuyor, ancak bu iPhone 14'ün piyasaya sürülmesiyle değişecek. 2022 iPhone 14 Pro modellerinin çentiği ortadan kaldırması bekleniyor. Söylentiler bir süredir ortalıkta dolaşıyordu, ancak görünüşe göre Apple, kamera için dairesel bir delgeç kesme kombinasyonuyla önemli Face ID bileşenlerini barındırmak için hap şeklinde bir kesmeyle eşleşecek. Bu özellik ne yazık ki Pro modelleriyle sınırlı kalacak ve daha uygun fiyatlı iPhone 14 modellerinde standart bir çentik yer almaya devam edecek.

Bu yıl önemli bir tasarım değişikliği beklemiyoruz, ancak iPhone 14 ve iPhone 14 Pro'nun kamera çıkıntıları, Pro'nun çıkıntısının daha belirgin şekilde büyümesiyle daha kalın olabilir. Apple'ın belki de mor bir gölge ekleyerek yeni renk seçenekleri sunması bekleniyor.

iPhone 14 Pro modellerinde paslanmaz çelik çerçeve yerine titanyum çerçeve bulunabilir ve yeniden tasarlanmış hoparlör ve mikrofon ızgaraları da bir olasılık. Apple, daha hızlı çiplerin ve 5G bağlantısının etkisini en aza indirmek için iPhone'u daha serin tutacak yeni bir buhar odası termal sistemi de kullanabilir.

Yeni iPhone'lar her zaman kamera iyileştirmeleri içerir ve iPhone 14 için beklentimiz farklı değildir. Ultra Geniş kamerada iyileştirmeler olacak ve Apple'ın çok daha fazla optik yakınlaştırmaya izin veren bir "periskop" yakınlaştırma lensi tanıtma olasılığı var, ancak bunun 2022'de mi yoksa 2023'te mi geleceği henüz belli değil. Pro iPhone modellerin 48 megapiksel kamera ve 8K video kayıt özelliklerine sahip olması bekleniyor ancak bu özellikler standart iPhone 14 modellerinde mevcut olmayacak.

Söylentiler, iPhone 14 modellerinin iPhone 13 serisinde tanıtılan aynı A15 yongasını kullanmaya devam edeceğini, iPhone 14 Pro modellerinin ise güncellenmiş bir A16 yongası alacağını gösteriyor. Bu Pro iPhone modellerinin ilk kez daha hızlı bir çip barındıracağına işaret ediyor.

Apple'ın, daha hızlı bağlantı hızlarına ve bağlantı iyileştirmelerine sahip ilk 10 gigabit 5G modem olan Qualcomm'un Snapdragon X65 yongasını kullanması bekleniyor. Apple'ın X65'in yanı sıra, kullanıcıların acil durumlarda metin göndermesine ve hücresel kapsama alanı olmadan kazaları bildirmesine olanak tanıyan uydu tabanlı yeni acil durum özelliklerini tanıtması bekleniyor.

Çentiksiz ve Yeni Yüz Kimliği Donanım Tasarımı (Ylanızca Pro)

En azından bazı iPhone 14 modellerinde, yani Pro modellerinde, Apple, Face ID için gereken donanımı barındıran çentiği ortadan kaldırmak için çalışıyor. Çentik, 2017'de tanıtıldığında tartışmalı bir tasarım kararıydı ve o zamandan beri iPhone 13'teki boyut değişikliği dışında çok az değişti.

Apple analisti Ming-Chi Kuo, Mart 2021'de 2022 iPhone modellerinde çentik olmayacağını ve bunun yerine birçok Android telefonda popüler olan delik delme tarzı bir tasarımı benimseyeceğini söyledi. O zamandan beri söylentiler gelişti ve olaylar o yönde gibi.

Apple, yalnızca tek bir delik delme yerine, hem hap şeklinde bir oyuk hem de dairesel bir oyuk içerecek bir tasarım üzerinde çalışıyor. Dairesel kesim muhtemelen Face ID nokta projektörünü barındıracak ve hap şeklindeki kesik ön kamera, Face ID kızılötesi kamera ve muhtemelen diğer bileşenleri içerecek.

Apple ayrıca, gerekli kesiklerin boyutlarını azaltacak ve cihazın ön tarafında daha fazla kullanılabilir ekran alanı bırakacak olan Face ID donanımının bir kısmını iPhone'un ekranının altına koymayı planlıyor olabilir. Bununla birlikte, iki kesik birlikte boyut olarak standart çentikten çok farklı değil, bu nedenle çok daha fazla kullanılabilir ekran alanı beklemeyin.

iPhone 14 Pro modelleri farklı bir öne bakan kamera kurulumuna sahip olacak olsa da, standart iPhone 14 ve 14 Max modelleri normal çentiklere sahip olacak ve iPhone 13 modellerine benzeyecek.

 

ProMotion Ekranı

2022'de gelen dört iPhone 14 modelinin hepsinin 120 Hz'ye kadar yenileme hızlarına sahip ProMotion ekranlar sunabileceğini öne süren erken iPhone 14 söylentileri vardı, ancak bu olmayacak gibi görünüyor.

 

Apple'ın ProMotion teknolojisini iPhone 14 Pro modelleriyle kısıtlaması muhtemel; bu, ekran analisti Ross Young'ın gerekli ekranların bulunmamasına bağlı olduğu bir hareket. Young, 120Hz yenileme hızlarının bir iPhone 14 Pro özelliği olarak kalacağına inandığını açıkça belirtti. Her zaman açık ekran teknolojisinin de iPhone 14 Pro ve Pro Max'e özel olarak tanıtılması bekleniyor.

Analistler, gelecek yıl iPhone modellerinden en az birinin, Young'ın açıklamalarını destekleyen 120Hz ProMotion teknolojisi olmayan standart bir LTPS OLED ekran kullanacağını söyledi. Analist Jeff Pu, özelliğin tüm iPhone 14 modellerine geleceğini iddia etti, ancak güvenilirliği ile tanınmıyor.

 

Gövde Dizaynı

iPhone 14 modellerinin aynı düz kenarlı tasarıma sahip iPhone 13 modellerine benzemesi bekleniyor. Sızdıran Jon Prosser, Apple'ın arka kamera çıkıntısı ve yuvarlak ses düğmeleri olmayan daha kalın bir kasa sunacağını iddia etti, ancak daha sonraki söylentilere ve parça sızıntılarına dayanarak verdiği bilgiler yanlış gibi görünüyor.

iPhone 14 modellerini tasvir ettiği iddia edilen görseller Mart ayında ortaya çıktı ve görseller, standart iPhone 14 modellerinde iPhone 13 modelleriyle aynı görünüme sahip hiçbir tasarım değişikliği olmayacağını gösteriyor. Çapraz kamera düzeni ile arkada aynı kamera çıkıntısı ile birlikte standart bir çentik olacak.

Apple'ın yakında çıkacak olan iPhone 14 modellerinin kalıplarını gösterdiği iddia edilen bir fotoğraf, Nisan ayında ortaya çıktı ve bize gelecek cihazların boyutlarına daha net bir bakış sağladı. Kalıplar muhtemelen kasa üretiminde kullanılmak üzere tasarlandı, ancak şu ana kadar iPhone 14 hakkında duyduğumuz söylentilerle uyumlu görünüyorlar.

 

Apple'ın iki adet 6.1 inç iPhone ve iki adet 6.7 inç iPhone sunduğu iPhone 14 mini yok. Söylendiği gibi, kamera çıkıntıları yaklaşık yüzde beş daha büyük ve iPhone 13 modelleri için tasarlanan kasaların boyut artışı nedeniyle iPhone 14 modellerine uyması pek mümkün değil.

iPhone 14 modelleri için bir dizi kılıf, modeller arasındaki boyut farklılıklarına ve beklenen farklı kamera kesimlerine daha yakından bakmanızı sağlıyor. Davalar, duyduğumuz tüm söylentilerle uyumlu, 6.1 ve 6.7 inç boyutlarında ve üç lensli kamera kurulumlu Pro modelleri için daha büyük kamera kesiklerini gösteriyor.

 

Boyut Seçenekleri

2022'de 5.4 inç iPhone olmayacak çünkü Apple, cansız satışların ardından "mini" serisini kaldırıyor. iPhone 13 mini mini telefonların sonuncusu olacak ve bundan sonra Apple'ın daha büyük boyutlu iPhone'lara odaklanması bekleniyor.

6.1 inç iPhone 14, 6.1 inç iPhone 14 Pro, 6.7 inç iPhone 14 Max ve 6.7 inç iPhone 14 Pro Max, mini modelin yerini alan daha büyük 6.7 inç iPhone ile bekliyoruz.

 

Renkler

Doğrulanmamış bir söylentiye göre iPhone 14 ve iPhone 14 Pro mor renkte gelebilir. Doğrulanmamış olsa da söylenti, hem iPhone 14 hem de iPhone 14 Pro modellerinin, aydınlatma koşullarına göre tonu değiştiren benzersiz bir kaplamaya sahip mor bir gölgede satışa sunulacağını öne sürüyor.

Apple, daha önce standart iPhone ve Pro modelleri için aynı rengi kullanmıştı, ancak genellikle farklı tonlarda, yani mor söylenti doğruysa 2022'de göreceğimiz şey bu olabilir. iPhone 14 ve 14 Max'in siyah, beyaz, mavi, kırmızı ve mor renk seçenekleriyle, iPhone 14 Pro ve Pro Max'in ise grafit, altın, gümüş ve mor renk seçenekleriyle geleceği söyleniyor.

 

Titanyum

Apple'ın yaklaşmakta olan iPhone 14 modellerinin de yüksek kaliteli titanyum alaşımlı kasa tasarımıyla gelmesi bekleniyor. Apple, Apple Watch için titanyum kullandı, ancak bu, malzemenin bir iPhone için ilk kez kullanıldığı anlamına geliyor.

Titanyum çizilmeye karşı daha dayanıklıdır ve hem çelik hem de alüminyumdan daha güçlüdür, ayrıca korozyona karşı daha dayanıklıdır.

 

Soğutma

2022'den itibaren, üst düzey iPhone modellerinin, Apple'ın "agresif bir şekilde test ettiği" söylenen bir buhar odası termal sistemini benimsemesi muhtemeldir. VC termal sistemi, daha güçlü bilgi işlem gücü ve daha hızlı 5G bağlantı hızları nedeniyle üst düzey iPhone'lar için gerekli olacaktır. Halihazırda Samsung, Razer ve LG gibi şirketlerin, yoğun stres altındayken bir cihazı daha serin tutmak için kullanılan buhar odası soğutma teknolojisini kullanan akıllı telefonları var.

Buhar odası termal sisteminin Apple'ın yüksek gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığı belli değil, ancak Apple bunu geliştirmek için çalışıyor ve üst düzey modeller yakın gelecekte bunu benimseyebilir.

Lightning Port

Apple'ın, MagSafe üzerinden yapılan şarj ile portsuz bir tasarım için iPhone'dan Lightning portunu kaldırmayı hedeflediğine dair söylentiler vardı, ancak bu teknolojinin 2022 iPhone modellerinde tanıtılıp tanıtılmayacağı belli değil.

En azından bazı iPhone'lar Lightning bağlantı noktasına sahip olmaya devam edecek.

 

Dummy Modeller ve Sızıntılar

MacRumors, iPhone 14 ve 14 Pro modelleri için neler bekleyebileceğimize bir bakış sağlayan kılıf üreticileri için tasarlanmış bazı iPhone 14 modellerini satın aldı.

Lansmandan önce yeni bir iPhone için bir kılıf hazırlamak için çok para olduğundan, sahte modeller genellikle oldukça doğrudur, bu nedenle bu sahte iPhone 14 cihazları bize ne görmeyi bekleyebileceğimizin net bir resmini verir.

Ancak iPhone 14 Pro Max, iPhone 13 Pro Max'e benzer boyutta olacak, ancak kamera çıkıntısının artan boyutu, iPhone 13 Pro Max kılıfının iPhone 14 Pro Max'e takılmasını önleyecektir.

Tasarım açısından iPhone 14 modelleri, iPhone 13 modellerine çok benzeyecek, ancak dikkate değer bir istisna dışında, iPhone 14 mini olmayacak. Bunun yerine Apple, iki adet 6.7 inç iPhone (iPhone 14 Max ve iPhone 14 Pro Max) ile birlikte iki adet 6.1 inç iPhone (iPhone 14 ve iPhone 14 Pro) üretiyor.

Pro modelleri için, çentik, kamera ve Face ID ekipmanı için delik ve hap şeklindeki kesiklerle değiştirilecek. Delik ve hap tasarımı bir çentikten çok farklı değil, ancak biraz yer açacak ve ön kameraları daha az rahatsız edici hale getirecek. Standart iPhone 14 modellerinde çentik bulunmaya devam edecek.

Cihazların boyutlarında bazı küçük değişiklikler olduğunu biliyoruz, ancak sahte bir üniteyi iPhone 13 serisiyle şahsen karşılaştırırken bunu söylemek zor. iPhone 14 Pro modellerinin ekran boyutlarında küçük değişiklikler var, ancak günlük kullanımda bunu farketmeyeceksiniz.

Apple'ın eklediği 48 megapiksel kamerayı barındırmak için Pro modellerinde kamera çıkıntıları biraz daha kalın ve daha geniş olacak. Standart iPhone 14 modelleri çok fazla tasarım değişikliği görmeyecek.

iPhone 14 modelleri için olduğu iddia edilen ön cam paneller Nisan ayında sızdırıldı ve iPhone 14 Pro ve Pro Max versiyonları, bu modellerdeki çentiğin yerini alacak hap şeklindeki ve delikli oyukları betimliyor. Standart iPhone 14 ve 14 Max ekranlarında çentikler yer almaya devam ediyor.

iPhone 14 Pro ve Pro Max panelleri de biraz daha ince çerçevelere ve daha uzun en boy oranına sahip ve tüm ekran panelleri şu ana kadar duyduğumuz söylentilerle uyumlu.

 

Kamera Teknolojisi

Tüm 2022 iPhone'lar Ultra Geniş kamerada iyileştirmeler görebilir ve iPhone 14 Pro modelleri geniş açılı kamerada önemli iyileştirmeler ve telefoto lenste güncellemeler görecektir. Apple analisti Ming-Chi Kuo, 2022 Pro iPhone modellerinin mevcut 12 megapiksel kamera ve 8K video kayıt yetenekleri üzerinde büyük bir gelişme olacak 48 megapiksel Geniş kameraya sahip olacağına inanıyor.

 

iPhone 14 Pro modellerindeki 48 megapiksellik kamera, muhtemelen piksel gruplama olarak bilinen bir işlemle 12 megapiksellik çekimler de yapabilecek. Piksel gruplama, gelişmiş düşük ışık hassasiyeti için kameranın görüntü sensöründeki birden çok küçük pikselden gelen verileri tek bir "süper piksel"de birleştirir.

 

Bu özellikle, iPhone 14 Pro modelleri, iyi aydınlatma olan durumlarda tam 48 megapiksel fotoğraflar çekebilir, ancak aydınlatma zayıf olduğunda, avantaj sağlayan daha kaliteli bir 12 megapiksel fotoğraf için piksel gruplama işlemini kullanır.

 

Kuo, 8K video kayıt özelliğinin, 8K ekranda veya TV'de görüntülenen iPhone tarafından kaydedilen videoların "daha iyi bir kullanıcı deneyimi" sağlamasına olanak sağlayacağına ve bu çözünürlüğün iPhone'un artırılmış ve karma gerçeklik için daha uygun videolar ve görüntüler oluşturmasına olanak sağlayacağına inanıyor. Apple'ın geliştirmekte olduğu AR/VR kulaklığı gibi cihazlar. 8K video kaydı ve 48 megapiksel Geniş lens, Pro modelleriyle sınırlı olacak, standart iPhone 14 modelleri daha mütevazı bir kamera kurulumuna sahip olacak.

 

Ön kamera teknolojisine gelince, bu yıl gelen tüm iPhone 14 modellerinin daha geniş f/1.9 diyafram ve otomatik odaklama özelliklerine sahip yükseltilmiş bir ön lense sahip olması bekleniyor. Daha geniş bir diyafram açıklığı, daha keskin, daha net fotoğraflar ve iyileştirilmiş alan derinliği için sensöre ulaşmak için lensten daha fazla ışığın geçmesine izin verir. Otomatik odak iyileştirmeleri, video görüşmeleri sırasında odak ayarlamalarını iyileştirecektir.

 

 

A16 Chip

iPhone'un yeni yinelemeleri genellikle güncellenmiş bir A serisi çip ile gelir, ancak Apple bu yıl standart işletim prosedüründen sapabilir. Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre, yalnızca iPhone 14 Pro modelleri yeni ve daha hızlı bir A16 çipine sahip olacak.

Kuo, standart iPhone 14 modellerinin, iPhone 13 modellerinde bulunan aynı A15 Bionic'i kullanmaya devam edeceğini ve 2022'de Pro ve Pro olmayan iPhone'lar arasında önemli bir farklılığa işaret ettiğini ve söylentinin diğer kaynaklar tarafından desteklendiğini söylüyor.

Kuo'ya göre, A16 yongası, A15 yongası üzerinde yalnızca küçük bir yükseltme olabilir. Çipin, A15 çipi için kullanılan ve iyileştirmeleri sınırlayan aynı N5P işlemi üzerine inşa edilmesi bekleniyor.

Yeni nesil N3 ve N4P üretim süreçleri 2023 yılına kadar seri üretim için mevcut olmayacak. Apple çip tedarikçisi TSMC, yeni bir N4 süreci geliştirdi ancak Kuo, bunun N5P'ye göre anlamlı bir avantajı olmadığını, bu nedenle Apple'ın A16 için N5P'ye bağlı kalacağını söylüyor. .

Kuo'ya göre, A16'ya yükseltme, kayda değer bir iyileştirmeden çok pazarlama için.

 

RAM

Ming-Chi Kuo'ya göre iPhone 14 ve iPhone 14 Pro modelleri, iPhone 13 Pro modellerinde bulunan RAM miktarıyla aynı olan 6GB RAM'e sahip olacak. Bu, Tayvanlı araştırma firması TrendForce tarafından da doğrulandı.

 

Araba Çarpma Algılama

Apple, iPhone ve Apple Watch için 2022'de piyasaya sürülebilecek bir araba kazası algılama özelliği üzerinde çalışıyor. Yerçekimi kuvvetindeki bir artışı ölçerek meydana gelen araba kazalarını tespit etmek için ivmeölçer gibi sensörler kullanacak.

Bir araba kazası algılandığında, iPhone veya Apple Watch yardım almak için otomatik olarak acil servisleri arar. 2022 için planlandığı için bu, iPhone 14 modelleri ve Apple Watch Series 8 için tasarlanmış bir özellik olabilir, ancak bu cihazlarla sınırlı olması muhtemel değildir. Mevcut Apple Watch ve iPhone modellerinde bulunan Düşme Algılama özelliğinin bir uzantısı olacak.

 

Snapdragon X65 Modem

iPhone 14 modelleri, akıllı telefonlar için dünyanın ilk 10 Gigabit 5G modem ve anten sistemi olan Qualcomm Snapdragon X65 modemi kullanacak.

 

RF Chip

Tayvan'daki Economic Daily News, Apple'ın TSMC'den 5G radyo frekansı (RF) yongaları sipariş ettiğini ve Apple'ın Samsung yongaları yerine kendi teknolojisini kullandığını öne sürdü.

Çiplerin, daha düşük güç tüketimi ile daha küçük bir paket sunan TSMC'nin 6 nanometre işleminde üretildiği iddia ediliyor. Bu, WiFi 6E desteğiyle birlikte 5G teknolojisini kullanırken daha iyi pil ömrüne yol açabilir.

 

Uydu Bağlantısı

Qualcomm Snapdragon X65, bazı uydu bağlantı özelliklerini etkinleştiriyor ve modemin yanı sıra Apple, kullanıcıların acil durumlarda metin göndermelerine ve hücresel kapsama alanının olmadığı alanlarda önemli acil durumları bildirmelerine olanak tanıyan uydu tabanlı acil durum özelliklerini uygulamayı planlıyor.

Uydu aracılığıyla Acil Durum Mesajı, hücresel veya WiFi sinyali olmadığında, kullanıcıların bir uydu ağı kullanarak acil durum hizmetlerine ve kişilerine kısa mesaj göndermesine olanak tanır. SMS ve iMessage'ın yanı sıra yeni bir iletişim protokolü olacak ve gri mesaj balonlarına sahip olacak. Mesaj uzunluğu kısıtlanacak.

Başka bir özellik, kullanıcıların uydu ağlarını kullanarak uçak kazaları ve yangınlar gibi büyük acil durumları bildirmelerini sağlayacak. Bu özellikler hala geliştirme aşamasındadır ve en erken 2022'de kullanıma sunulacaktır.

 

WiFi 6E

Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre iPhone 14'ün WiFi 6E bağlantısına sahip olması bekleniyor. Kuo, WiFi 6E'nin AR ve VR deneyimleri için gerekli olan yüksek hızlı kablosuz aktarımları sunacağını ve 2022'de çıkacak olan karma gerçeklik başlığında da kullanılmasının beklendiğini söylüyor.

WiFi 6E, bant genişliğini artırmak ve paraziti azaltmak için 2,4 GHz ve 5 GHz bantlarına ek olarak 6 GHz bandından yararlanırken, aynı zamanda WiFi 6 spesifikasyonu tarafından sağlanan performans artışı ve düşük gecikme süresi sunar.

 

2TB Kapasite?

Apple, iPhone 13 Pro modelleriyle yeni bir 1 TB depolama katmanı ekledi ve söylentiler, iPhone 14 yükseltmesiyle Apple'ın bunu 2 TB'a daha da artırabileceğini gösteriyor. Bu söylenti her zaman doğru olmayan bir kaynaktan geliyor, bu nedenle daha güvenilir başka bir kaynak tarafından desteklenene kadar biraz şüpheyle bakılmalıdır.

 

Fiziksel SIM Yuvası Yok

iPhone 14 modelleri, Apple'ın yalnızca eSIM tasarımına geçişiyle fiziksel bir SIM yuvası olmadan başlatılabilir. Apple'ın, 2022 yılına kadar yalnızca eSIM özellikli akıllı telefonların piyasaya sürülmesi için ABD'deki büyük operatörlere tavsiyede bulunduğu iddia ediliyor; bu, bazı iPhone 14 modellerinin SIM yuvası olmayan ilk model olabileceğini gösteriyor.

İPhone 13 ile Apple, kutuda nano-SIM olmayan bazı modelleri, bunun yerine eSIM kullanılarak etkinleştirilebilen hücresel planlarla sağladı. Bir eSIM, nano-SIM kullanmadan bir cihaza hücresel planların eklenmesine izin verir.

eSIM işlevi tüm ülkelerde mevcut değildir, bu nedenle bazı bölgelerde satılan iPhone'ların nano-SIM yuvası sunmaya devam etmesi gerekecektir. SIM'siz iPhone'un mevcut olduğu ülkelerde, tüketiciler SIM'li bir sürüm seçebilecekleri için isteğe bağlı olabilir. eSIM'i destekleyen 60'tan fazla ülke var ve bir liste Apple'ın web sitesinde mevcut.

 

 

iPhone 14 Çıkış Tarihi

Apple'ın önceki lansman zaman çizelgelerini takip etmesi halinde, Apple'ın Eylül 2022'de düzenlenmesi muhtemel bir etkinlikte iPhone 14 modellerini tanıtması bekleniyor. Çoğu iPhone etkinliği, Eylül ayının ilk veya ikinci haftasında gerçekleşir.

iPhone 14 modellerinden en az biri, Çin'deki pandemi kaynaklı gecikmeler nedeniyle programın üç hafta gerisinde kaldı; bu, yaklaşmakta olan cihazlardan birinin piyasaya sürüldüğünde gecikme veya yetersiz tedarik potansiyeli olduğu anlamına geliyor. Söylentiler, şu anda ertelenen 6.7 inç iPhone 14 Max olduğunu öne sürüyor, ancak Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple'ın durumu kontrol altına aldığını ve tedarikçilerin yetişmek için fazla mesai yapacağını söylüyor.

Söylentilere göre Apple, 20 Haziran itibariyle iPhone 14 OLED ekranlarını seri üretime hazırlanmak için değerlendiriyor. Bileşenin seri üretimi Temmuz ve Ağustos ayları arasında başlayacak ve diğer parçalar için bileşen sevkiyatları Haziran ayında başlayacak. Foxconn, iPhone 14 üretimine hazırlanmak için işe alımları hızlandırıyor ve şirkete katılan ve en az bir süre orada kalan işçilere ikramiyeler sunuyor.

 

Gelecek iPhone Söylentileri

Apple'ın ilk tam ekranlı akıllı telefonu, 2024'te iPhone 16 Pro'nun piyasaya sürülmesiyle gelebilir. Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre cihaz, ekran altı Face ID ve ekran altı ön kameraya sahip ilk cihaz olabilir, ancak ekran analisti Ross Young, ekran altı Face ID'nin önce gelmesini ve ardından ekran altının gelmesini bekliyor. iPhone 18 ile kamera.

Ekran analisti Ross Young, 2023 iPhone'ların bu yılki iPhone 14 Pro modellerine benzer çift delikli bir oyuğa sahip olacağının beklendiğini söylüyor. 2023 modellerinde dairesel kesim ve hap şeklinde kesim ile aynı tasarımı kullanacak ve özellik Pro modelleriyle sınırlı kalmayacak. Hap ve delik tasarımı biraz küçülebilir, ancak Apple'ın tam ekran altı Face ID'ye hazır olması birkaç yıl alacak.

USB-C

Bloomberg ve Apple analisti Ming-Chi Kuo'ya göre Apple 2023'te iPhone için Lightning portu yerine USB-C portunu tercih edecek. Bu, USB-C'yi tüm iPhone 15 modelleri için Lightning üzerinden varsayılan şarj yöntemi olarak görecektir.

 

Birden fazla kaynak, Apple'ın Lightning'e bağlı kalacağını söyledi, ancak Avrupa Birliği, Apple'ı Avrupa'da satılan tüm cihazlarında USB-C'yi kullanmaya zorlayacak yeni bir yasa çıkarıyor. Bu yasa çıkarsa, Apple'ın Avrupa'ya özel USB-C modellerini göndermesi veya tüm cihazlarında değişiklik yapması gerekecek ki bu daha olası görünüyor.

 

In-House Modem Chips

Apple, Apple silikon ve A-serisi çipler gibi, şirket içinde tasarlanan kendi modem çiplerini yaratmaya çalışıyor ve bu da şirketin modem çipi satıcılarına olan bağımlılığını azaltmasına olanak tanıyor. Apple birkaç yıldır modem üzerinde çalışıyor ve Apple 2019'da Intel'in akıllı telefon modem işinin çoğunu satın aldıktan sonra geliştirme hızlandı.

Apple analisti Ming-Chi Kuo, geçtiğimiz günlerde Apple'ın 2023 gibi erken bir tarihte kendi 5G modemlerine geçebileceğini söyledi. Apple kendi modem tasarımlarıyla çıktığında artık Qualcomm'a ihtiyacı kalmayacak. 2023 "en erken" tarih, ancak birçok söylenti, Apple çip tedarikçisi TSMC'nin 2023'te Apple'ın modem çiplerini üretmeye hazır olacağını öne sürdü.

Periscope Lens

Bir periskop telefoto lens 2022 iPhone modellerinde piyasaya sürülmeye hazır değilse, bunun yerine 2023 iPhone modellerinde tanıtılabilir.

Under-Display Face ID

Birden fazla söylenti, Apple'ın çentikten kurtulmak için Face ID donanımını ekranın altına yerleştirmenin bir yolu üzerinde çalıştığını öne sürdü. Başlangıçta Apple'ın 2022'de ekran altı Face ID teknolojisini benimseyebileceği düşünülüyordu, ancak ekran analisti Ross Young, kızılötesi kamera gibi bileşenlerin 2023 veya 2024'e kadar ekranın altında hareket etmeyeceğini söylüyor.

Katlanabilir iPhone

Ayrıca gelecekte Apple, şirketin yayınladığı çeşitli söylentilere ve patentlere ve ayrıca katlanabilir akıllı telefonlar geliştiren Microsoft ve Samsung gibi şirketlerden gelen rekabete dayanarak bir tür katlanabilir iPhone tanıtabilir.

Bloomberg'e göre Apple, katlanabilir ekranlı bir iPhone üzerinde "erken çalışmalara" başladı, ancak şirket henüz katlanabilir bir cihaz çıkarma taahhüdünde bulunmadı. Söylentiler, katlanabilir bir ekranın 2024 gibi erken bir tarihte gelebileceğini, ancak 2025'in daha olası bir hedef tarih olduğunu öne sürüyor.

Apple'ın katlanan cihazlarla ilgili çalışmaları hakkında bildiklerimizle ilgili ayrıntılar için, katlanabilir iPhone kılavuzumuza göz atmayı unutmayın ve 2023 iPhone'lardan ne bekleyebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için özel bir iPhone 15 toplamamız var.