Apple işletim sisteminin yeni sürümü iOS 12'yi duyurdu. IOS 12 güncellemesi ne zaman geliyor? IOS 12'deki yeni özellikler neler? IOS 12 güncellemesini hangi cihazlar alacak? İşte merak ettiğiniz soruların cevapları.

Bu güncelleme sonbaharda kullanıma sunulacak ve şu anda iOS11 kullanan tüm cihazlar için erişilebilir olacak. Bu aslında iPhone 5s ve üstü cihazların güncellemeyi alacağı anlamına geliyor. Aynı şey 2013'ten beri piyasaya sürülen herhangi bir iPad için de geçerli.


Apple, bu sürüm için performansa çok zaman ayırdı ve başarılı da oldu. IOS 12, akıllı CPU'lar sayesinde daha önceki sürümlere kıyasla uygulama başlatmada %40, kamerada %70, klavyede %50 daha yüksek hızlara ulaşmayı başardı ve yoğun kullanımlarda çok ileri optimizasyon sağladı.

Ayrıca, iOS 12 yeni AR Kit 2 ve 3D grafikler için yepyeni bir dosya formatı sunuyor - USDZ. Bu bir açık kaynak formatı ve tüm yerel iOS uygulamaları USDZ dosyalarını okumayı destekliyor. Ayrıca, Adobe Creative Cloud paketi için yerel USDZ desteği de ekleyecek.

Yeni AR Kiti, aynı sanal ortamı paylaşan birden fazla kişinin ortak deneyimlerine odaklanıyor. İçerik oluşturma, oyun oynama veya diğer yaratılan şeyleri paylaşma- bu deneyimleri arkadaşlarınızla paylaşmak çok kolay. LEGO, diğer şirketler arasında, aynı AR ortamlarını paylaşan uygulamalar oluşturmak için harekete geçmiş durumda.

Fotoğraflarda "Arama Önerileri"yle geliştirilmiş arama yapmak mümkün. Aktivitelere, etkinliklere, yerlere, tatillere, eşyalara göre arama yapabiliyorsunuz. Yani, artık neredeyse her şeyi araştırabilirsiniz- müze, ofis, bar gibi geniş terimler bile.

Fotoğraf uygulamasının "Sizin İçin" sekmesi mevcut. Orada otomatik olarak oluşturulmuş albümler, efekt önerileri, hatta akşam yemeğinde birlikte olduğunuz kişilerle fotoğraflarınızı paylaşma gibi öneriler alıyorsunuz. Yani kişilerin fotoğrafları onların telefonunda veya diğer kişilerle paylaşmayı öneriyor.

Sirinin yeni bir özelliği geliyor; Kısayollar. Siri'nin yapabileceği eylemler için kısayollar oluşturabiliyorsunuz örneğin anahtarlarınızı bulmak, kahve siparişi vermek, tabloları ayırmak, hatırlatıcılar gibi. Çeşitli uygulamaları içeren tüm kısa yolları oluşturmanıza yardımcı olacak yeni bir "Kısayollar" uygulaması var.

"Siri Önerileri" daha sonra bu kısayolları kullanarak, unutmuş olabileceğiniz şeyleri hatırlatıyor. Eğer her sabah yaptığınız kahve siparişini o gün yapmadıysanız kahve sipariş etmeyi önermek gibi. Ya da biriyle buluşmanıza geç kalacağınızda bir mesaj göndermeyi öneriyor. Buna benzer şeyler.

Uygulamalar

"News" / "Haberler" uygulaması, farklı konulara göz atabileceğiniz yeni "Göz Atma" bölümü ile güncellendi.

"Stocks" / "Piyasa" uygulaması şimdi içeriden "Haberler"e yer verecek ve iPad'de de mevcut olacak.

"Voice memos" / "Sesli Notlar" iPad'de de olacak. ICloud desteği de alacak.

"IBooks" yeni bir tasarımla geliyor. Sesli kitap desteği olacak ve bundan sonra "Apple Books" / "Apple Kitaplar" olarak adlandırılacak. Kitap mağazası artık Apple Kitaplarının bir parçası oluyor.

Car Play, üçüncü taraf navigasyon uygulamaları için de destek sunuyor, yani eğer Apple Haritalar'ı sevmiyorsanız, değiştirebilmeniz mümkün.

Diğer değişiklikler

"Do Not Disturb" / "Rahatsız Etmeyin" modu artık DND yatma zamanına kavuşuyor. Gece boyunca kilitli ekranınızda önemsiz bildirimler yığını olmayacak. DND'nin, Kontrol Merkezi'nden çeşitli şekillerde etkinleştirilmesi de kolaylık sağlayacak.

Bildirimleri doğrudan kilit ekranından açabilir veya kapatabilirsiniz.

Ayrıca, iOS 12 artık bildirimleri uygulama ve konulara göre gruplandırıyor.

Yeni iOS, cihazınızı nasıl kullandığınıza ilişkin; size bildirimler gönderenler, farklı uygulamalarda harcadığınız zaman ve diğer kapsamlı istatistikler arasında haftalık raporlar almanızı sağlıyor. Uygulamalar için bir zaman sınırı belirlemenize ve zaman dolduğunda iOS'un sizi durdurmasını sağlayabiliyorsunuz.

Uygulama kontrolü, "Allowances and downtime" / "izin ve kısıtlama" süreleriyle daha da kullanışlı hale geliyor. Çocuklarınızın "iDevices" kullanımını sınırlandırabiliyorsunuz. Bunu uygulamaya zaman sınırlaması, belirli saatlerde kısıtlama (yatma zamanı) veya her zaman sadece bazı uygulamalara izin vererek yapabilirsiniz.

Animoji ve Mesajlar

Mesajlar uygulaması dört yeni Animojis (coala, hayalet, t-rex ve kaplan) ve yepyeni dil algılama ile geliştirilmiş durumda. Evet, şimdi iPhone X dil hareketlerinizi tespit edebilecek.

Memoji, Animojilerin bir sonraki güncellemesi - bu sizin peşinizden tasarlanan bir Animoji. Bir tür RPG karakterinin yaratılması gibi - her şey için bir çok seçeneğiniz mevcut - saç, yüz, çiller, gözler, güneş gözlüğü, kulaklar vb.

FaceTime

Grup FaceTime, iOS 12'deki en önemli değişiklik. Artık 32 kişiye kadar FaceTime görüşebilirsiniz. Bu özellik ayrıca mesajlarla da entegre. Mesaj uygulamanız içinden bir grup sohbeti yapabilirsiniz. Devam eden herhangi bir grup FaceTime sohbetine katılabilirsiniz.

 

Kaynak:gsmarena.com