Apple, pil sorunlarını dengelemek için eski iPhone'ları yavaşlattığını itiraf etti. İşte bilmeniz gerekenler.

20 Aralık'ta Apple, iOS yazılımının eski iPhone'ların performansını yavaşlattığını kabul etti. Şirket, IOS'un eskiyen pillerde meydana gelen sorunları önlemek için bunu yaptığını belirtti. Bir pil yaşlandığında şarj tutmaz ve beklenmedik şekilde kapanabilir. Apple'ın yazılımı, performansı yavaşlatarak bunun oluşmasını engelliyor.

Elde ettiğiniz şey bir takas. Telefonunuz eskisi kadar hızlı değil, fakat batarya daha  tükenmemiş görünürken cihaz kendini kapatmıyor.


IPhone pilleri eskidiklerinde ne oluyor?

Pillerin yaşı arttıkça, eski piller yeniler kadar iyi şarj tutmaz. Ayrıca şarj düşükken veya hava soğuk olduğunda daha da kötü problemlere neden olabilir.

Yaklaşık 500 dolumdan sonra piliniz yüzde 80'in üzerinde şarj olmaz, ve bu her şarj işlemi sonrasında aynı süre kadar kullanamacağınız anlamına gelir.

Geçen yıl iPhone 6 ve 6S'de olduğu gibi cihazın pili eski veya hava gerçekten soğuksa cep telefonu beklenmedik şekilde kapanır. Çünkü, bu cihazlardaki işlemciler daha yüksek hızlar istiyor ancak bu cihazların pilleri, enerji istekleri ve dalgalanmaların üstesinden gelemediği için kısa ve basit bir yol olarak cihazları kapatıyor.

Apple'ın yavaşlatmayı kabul etmesi

Apple'ın söz konusu yavaşlatmayı kabul etmesi bir miktar öfkeye neden oldu ve bir sürü soru işaretlerine yol açtı. Apple tarafından reddedilmesine karşın, insanlar uzun süredir şirketin, müşterilerin yeni modeller  satın almalarını sağlamak için daha eski cihazları engellediğine inanıyorlardı. Dolayısıyla eleştiriler Apple'ın pil politikalarında saydamlık eksikliği konusu etrafında sertleşti.

Apple özür diledi ve bir öneri sundu

28 Aralık'ta Apple resmen özür diledi. Her zamanki 79 dolar yerine 29 dolarlık düşük maliyetli bir pil değişimi olanağı sunacağını açıkladı. İki gün sonra ise Apple, müşterilerin yeni indirimli pili Ocak ayına kadar beklemek zorunda kalmadan satın alabileceğini ifade etti.

Apple'ın yavaşlama özelliği nasıl çalışır?

Geçen yılki iOS 10.2.1 ile birlikte Apple yaşlanmış pilleri de göz önüne alarak yazılıma daha iyi güç yönetimi yetenekleri ekledi. Şirketin açıklamasına göre, işletim sistemi, cihazınızın kapanmasını önlemek için yavaşlıyor; ancak bunu yalnızca soğuk hava, düşük pil seviyesi veya çok eski piller olması durumunda yapıyor.

Güç tüketimini yönetmenize yardımcı olmak için, işlemciniz yoğun bir işi derhal tamamlamayacak, bunun yerine daha fazla deneme yaparak çaba harcayacak. Yaşayacağınız ise uygulamaların daha yavaş çalışması, cihazın isteklerinize en kısa sürede yanıt vermemesi gibi durumlar.

Özellik ne zaman çalışmaya başlıyor?

Bu özellik, yalnızca yaşlanmış piller veya düşük pil seviyesindeki iPhone'da devreye giriyor. Ayrıca, hava sıcaklıkları düşük olduğunda telefonunuzu yavaşlatıyor.

Bu yazılım özelliği hangi cihazlar için geçerli?

Geçen Apple'ın yılki yazılımı iOS 10.2.1, iPhone 6 ve 6 Plus, 6S ve 6S Plus ve SE'ye uygulandı. Bu yılın iOS 11.2'i bu özelliği iPhone 7 ve 7 Plus'a genişletti. Gelecekte diğer Apple cihazlarına da uygulanacak.

Bu, iPad'leri ve Mac'leri de etkiliyor mu?

IPad ve Mac'lerin daha büyük pilleri olduğundan, bahsettiğimiz özellik bu cihazları etkilemiyor.

 

  

 

Kaynak: cnet.com