Teknolojinin küreselleşme etkisi en yerel hizmette ortaya çıktı. Taksi hizmeti uygulaması UBER, Amerika'dan dünyanın birçok yerine yayılmış durumda. Tek yapmanız gereken bir akıllı telefona UBER uygulamasını indirip sisteme kayıt olmak. Eğer yolcuysanız UBER'i, sürücüyseniz UBER Driver indirip kaydınızı tamamlamanız gerekiyor.


Aslında benzer sistemleri kullanan başka uygulamalarda mevcut. Ancak, ülkemizde UBER daha yaygın. Yolcu olarak UBER'e telefon numaranız ile kayıt olabilirsiniz. Ödemeler ise kredi kartı ile yapılabiliyor. UBER Uygulamasından UBER taksi talep ettiğinizde sistem size en yakın taksiyi yönlendiriyor.

Yolculukta ihtiyaç duyacağınız büyüklükte bir araç çağırabilmek gerçekten de büyük bir avantaj. İhtiyacınız ekonomik bir araç mı yoksa lüks bir taksimi buna siz karar veriyorsunuz. Aynı yöne gideceğiniz yolculukta ücretleri diğer yolcularla paylaşmanız da mümkün.

Haritadan gelecek aracın nerede olduğunu, ne zaman size ulaşacağını görebiliyorsunuz. Yolculuk esnasında gittiğiniz güzergahı takip edebiliyorsunuz. Yani sürücünün sizi gereksiz yerlerden dolaştırma olasılığı neredeyse yok gibi. Hatta, araca binmeden önce bulunduğunuz yer ile gideceğiniz arasını girerek yaklaşık ücreti görebiliyorsunuz. Ayrıca, sürücülerin vergi ödemeden yolcu taşıma şansı da hemen hemen yok. Çünkü her şey kayıt altında.

Güvenlik açısından düşündüğünüzde durum şöyle; UBER uygulamasından çağırdığınız araç belli, o aracın sürücüsü kayıtlı ve GPS ile takip ediliyor. 

Peki UBER'e sürücü olarak paydaş olmak istediğiniz de ne yapmanız gerekiyor. Tabi ki, ilk önce UBER Driver'ı indirip kayıt olmalısınız. Daha sonra araç ruhsatı, sürücü belgesi, D2 belgesi vb. evrakları yüklemeniz gerekiyor. Kimlik doğrulaması yapılıyor. UBER ücret aktarmasını hesap üzerinden gerçekleştiriyor. Dolayısıyla, banka hesap bilgilerinizi girmeniz gerekli.

Ücret ödemesi müşteri memnuniyet düzeyine göre yapıldığı için sürücülerin müşteri memnuniyetine çok özen göstermesi gerekiyor. Bu durum, tabi ki tüketicinin lehine. Aslında su-istimal edilmediği sürece doğru, düzgün ve profesyonelce çalışan sürücülerin de lehine. UBER Sürücüsü olmak isteyenlerin taksi plakası almak gibi yüksek ücretler ödemesi gerekmiyor. Bu da maliyetleri olumlu yönde etkiliyor.

Genel toplama baktığımızda, UBER veya diğer taksi uygulamalarının olumlu ya da olumsuz etkileyeceği kesimlerin olacağı muhakkak. Ancak, şurası kesin ki rekabet ortamının gelişmesi tüketicilerin lehine. Hem daha kaliteli hizmet almak hem de daha az maliyete katlanmak mümkün hale geliyor.

Aslında her değişim ve yenilik fırsatlar ve tehditleri ile beraberinde getiriyor. Taksi sahipleri ve taksi sürücülerinin bu değişime yasakçı ve klasik yöntemler ile karşı çıkmak yerine belki de yeni açılımlar yapmaları gerekiyor. İlk olarak müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çalışmalar kaçınılmaz. Ayrıca, UBER benzeri uygulamalar geliştirerek hem sürücüler hem de yolcular için ideal çözümler geliştirmek mümkün.