GALAXY S23’TEN EN İYİ FOTOĞRAFLARI ÇEKMESİNİ Mİ İSTİYORSUNUZ? BUNU KULLANMANIZ GEREK!


Samsung Galaxy Unpacked etkinliği çok rağbet görmüştü. Galaxy S23 serisini tüm görkemiyle tanıttı. Ve S23 cihazları mükemmel özelliklerle piyasaya sürüleceği duyuruldu. S23 Ultra’nın geçen senenin S22 Ultra’sından daha yetenekli olduğundan bahsetmiyorum bile.

Ancak, kameraların öne çıkan özelliği artık dosyaları Expert RAW formatında dışa aktarabilmeleri oldu. Bu özellik temelde Samsung'un, Apple'ın ileri teknoloji iPhone'ları için kullandığı ProRAW formatına verdiği yanıt olduğunu düşünüyorum. Ve tahmin edebileceğiniz gibi, özellikten en iyi şekilde yararlanmak için bazı el işleri yapmanız gerekecek.

 

NEDEN RAW?



Fotoğrafçılık konusunda ciddi olan bir akıllı telefon kullanıcısıysanız, gidilecek yol RAW'dır. Bu format, çekim üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar ve düzenleme aşamasında hassas kontrol sağlar. Ve JPG ile karşılaştırıldığında, bu biçim sıkıştırılmamış şekilde telefonunuza kaydedilir. Böylece çekimle ilgili hiçbir ayrıntıyı kaybetmezsiniz.

Neyse ki Galaxy S23 cihazları bol miktarda depolama alanıyla birlikte gelir. Bu yüzden, Expert RAW fotoğraflarının daha büyük dosya boyutları hakkında endişelenmenize gerek kalmıyor. Ve bu dosyalar sıkıştırılmadığından her türlü ayrıntıyı görebileceksiniz. Bu özellik çekimin tam olarak istediğiniz gibi görünmesini sağlamanıza izin veriyor.

Şimdi bu, Galaxy S23 cihazlarının varsayılan olarak çekeceği JPG formatının kötü olduğu anlamına gelmiyor. AI gücüyle birleşen yükseltilmiş sensör, onları kesinlikle Instagram'a layık hale getirecek. Ancak sensörlerden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız Expert RAW modunda çekim yapmanız gerekiyor.


IPHONE PRORAW'A KARŞI GALAXY S23 EXPERT RAW


Uzman RAW dosyaları, 16 bit renk derinliği desteğine sahiptir. Karşılaştırıldığında, Apple'ın ProRAW özelliği 12 bittir. Bu, Galaxy S23 telefonların Expert RAW moduyla daha fazla renk elde edeceğiniz anlamına gelir. Ve bu, iPhone'un ProRAW ve Expert RAW arasındaki temel fark olarak öne çıkıyor.

Ayrıca Expert RAW, görüntüleri DNG ve JPG RAW dosya formatlarında kaydedebilir. Ve bu dosyalar, normal RAW dosyalarından daha fazla çekim sonrası düzenleme olanağı sunar. Örneğin, Expert RAW uygulamasında fotoğraf ayarlarının çoğunda ince ayar yapabileceksiniz. Buna beyaz dengesi, ISO, pozlama değeri ve deklanşör hızı dahildir.


GALAXY S23'TE RAW DOSYALARI İÇİN HANGİ YAZILIMLARI KULLANMALISINIZ?


Kabul edelim; herkesin dosyaları bir PC'ye aktaracak ve orada düzenleyecek zamanı yoktur. İyi haber şu ki, Expert RAW dosyalarını Galaxy S23 cihazınızda düzenleyebilirsiniz! Ancak, tüm fotoğraf yazılımlarının RAW formatlarını işleyemeyeceği unutulmamalıdır. Ve bu, Expert RAW formatı için de aynı şekilde geçerlidir.

 

Şimdi ise Samsung ve Adobe, Expert RAW özelliği için bir duyuru yaptı. Buna göre Lightroom, "Expert RAW uygulamasıyla çekilen RAW fotoğraflar için özel varsayılan fotoğraf düzenleyici" olacak. Bu nedenle, Galaxy S23 kameralarından tam olarak yararlanmak için Adobe Lightroom'u kullanmalısınız.

Duyuru, Expert RAW uygulamasının da kullanıma sunulmasıyla birlikte geldi. Bu uygulama temel olarak telefonun yerel kamerasından RAW fotoğraflar çekmenizi sağlar. Ve uygulama, JPG dahil olmak üzere çok sayıda farklı dosya biçimi oluşturabilir. Expert RAW uygulamasını doğrudan Galaxy Store'dan edinebilirsiniz.

Ardından, çekimleri hassas şekilde düzenlemek için Lightroom uygulamasındaki bu dosyaları kullanabilirsiniz. Uzman RAW uygulaması artık Galaxy S21 Ultra, S22, S22+ ve S22 Ultra için de mevcut. Yani, bunlardan birini kullanıyorsanız, bu harika uygulamadan da yararlanabilirsiniz.