5 Haziran 2017'de Dünya Genelinde Geliştiriciler Konferansı'nda tanıtılan iOS 11, iOS'un yeni nesil versiyonudur. Apple CEO'su Tim Cook'in sahnede söylediği gibi, güncelleme en iyi ve en gelişmiş işletim sistemini alıyor ve 11'e çıkarıyor.

IOS 11, tüm işletim sisteminde arayüz öğelerine ince tasarım değişiklikleri getiriyor. Metinler daha kalın, Hesap Makinesi ve Telefon gibi uygulamalar yeni bir görünüme sahip ve Kilit ekranı ve Kontrol Merkezi tamamen yeniden tasarlanmış.



Kontrol Merkezi özelleştirilebilir durumda ve daha geniş bir ayar aralığı eklemek için seçenekler sunuyor. Artık birden fazla ekran arasında bölünmüyor ve 3D Touch entegrasyonu genişletilmiş, böylece Ayarlar uygulamasını açmanıza gerek kalmadan daha fazlasını yapabilirsiniz.

Kilit ekranı Bildirim Merkezi ile birleştirilmiş. Artık bildirimlere erişmek için ekranda aşağı doğru kaydırdığınızda Kilit ekranını görüntüleyebilirsiniz. Bugün görünümü, bir yan kaydırma ile sunulmaya devam ediliyor ve her şey genel olarak aynı görünüyor - artık hiçbir ayrılmış Bildirim Merkezi yok.

Siri daha akıllı ve her zamankinden daha doğal bir sesi var. Siri, kullanıcı tercihlerini öğreniyor ve bu bilgiyi birden fazla cihazda senkronize ediyor, böylece kişisel asistan sizin hakkınızda daha fazla bilgi topluyor ve neyi istediğinizi tahmin etmesini sağlıyor. Siri ayrıca İngilizce'yi İspanyolca ve Çince gibi farklı dillere çevirebiliyor ve Apple Müzik ile daha ayrıntılı Siri entegrasyonu gelmiş.



Apple, iPad için her zamankinden daha yetenekli hale getiren bir dizi yeni özellik sunmakta. Ekranın altındaki kalıcı bir Dock uygulamaları başlatmayı ve değiştirmeyi kolaylaştırıyor ve Mac'te Görev Kontrolü'ne benzeyen, üzerinde çalıştığınız her şeyi bir bakışta görmenizi sağlayan yeni bir Uygulama Değiştirici var. IPad Pro sahipleri için, Apple Pencil, Mail ve Notes gibi birkaç uygulama, satır içi çizimi destekliyor.



Sürükle ve Bırak ile bir uygulamadaki görüntüler ve bağlantılar gibi birçok içeriği sürükleyip başka bir uygulamaya bırakmanıza, hem iPad'de hem de iPhone'da dosyaları yönetmek için yeni bir Finder-style Dosyalar uygulaması sunar. Dosyalar, yerel olarak depolanan tüm dosyaları, iCloud Sürücüsünde, uygulamalarda, Dropbox’da ve Google Drive gibi üçüncü taraf bulut hizmetlerinde listeler.

IPhone'da tek elle kullanılan klavye ve iPad'de sayıları ve sembolleri daha hızlı yazmak için Flick seçeneği gibi yeni klavye özellikleri geliyor ve yerleşik Apple uygulamalarının birçoğu yeni işlevsellik ve özellik güncellemelerine sahip.

Notlar, aranabilir el yazısı ve belge tarama, Haritalar kazanç şerit kılavuzu, hız limiti bilgileri ve alışveriş merkezleri ve hava limanları için kapalı haritalar içerirken, Apple Music kendi müziklerinizi paylaşmanızı ve arkadaşlarınızın neyi dinlediğini görmenizi sağlayan yeni özellikler içeriyor. Fotoğraflar'daki Hatıralar özelliği her zamankinden daha akıllı ve Kamera uygulamasında Portre Modu ve Canlı Fotoğraflar yeni yeteneklerle geliştirilmiştir.

HomeKit hoparlörleri destekliyor ve çok odalı işlevsellik içeren yeni bir AirPlay 2 protokolü kullanıyor. Rahatsız Etmeyin özelliği bir araç hareket halindeyken sürüş, sessizleştirme bildirimlerini kapsayacak şekilde genişletilmiş ve Mesajlar, Mesaj uygulamalarına ve çıkartmalara erişmeyi kolaylaştıran yeni bir App Drawer ile geliştirilmiş.

Mesajlar, bir iMessage aracılığıyla arkadaşlarınızla ve ailenizle doğrudan para göndermenizi sağlayan kişiden kişiye yeni bir Apple Ödeme özelliğine de destek oluyor ve iMesajlar iOS 11'in gelecekteki bir güncellemesinde iCloud'da saklanabilecek. Fotoğraflar ve videolar da Yeni HEIF ve HEVC formatlarını destekleyecek ve daha küçük boyutta olacak.

App Store, iOS 11'de tamamen yenilenmiş; uygulamalar ve oyunlar için artık iki ayrı bölüm var. Ayrıca yeni uygulamalar ve oyunları keşfetmeyi kolaylaştırmak için yeni bir içeriği günlük olarak sunan yeni bir "Bugün" görünümü var.

Apple uygulamalar, CoreML ve ARKit'in de içinde bulunduğu yeni API'ler sayesinde daha da fazlasını yapabilir. CoreML, geliştiricilere makine öğrenme araçları sağlarken, ARKit geliştiricilerin uygulamalarına karmaşık ve zengin ayrıntılarla zenginleştirilmiş gerçeklik özellikleri oluşturmalarını sağlıyor.

IOS 11 şu an geliştiriciler ve genel beta test cihazları ile sınırlı. Apple'ın yeni iPhone'larla birlikte halka açık bir sürüm planlıyor.