1980'lerin popüler Knight Rider dizisinde Michael Knight'ın arabası KITT ile haberleşmesini saati üzerinden yaptığı hayali günler geride kaldı. Ancak, akıllı saatler (smart watch) gerçekten de hayatımızda yer almaya başladı bile. Bunlara her ne kadar saat desek de klasik saatler ile benzerliği bilgisayar gibi kullandığımız akıllı telefonların ilk nesil cep telefonları ile benzerliği kadar. Bir zamanlar hayal olan ne varsa yavaş yavaş hayatımıza giriyor.

Hayaller gerçek oluyor ama bu cihazlar yurt içinde üretilemiyor. İthal edilip burada satılanlar mevcut fakat bunların da genellikle fiyatları yüksek ya da istediğimiz özellikte değil. Telif hakkı vb. gibi uluslararası kuralların sıkı uygulanmaması nedeniyle özellikle uzak doğu ülkelerinde fiyatları çok uygun ve değişik özelliklerde pek çok ürün bulunuyor. Bu durumda aklımıza takılan sorular peşi sıra geliyor;

Yurt dışından akıllı saat getirebilir miyim?

Yurt dışından akıllı saat satın alsam gümrükte takılır mı?

Yurt dışından akıllı saat alsam gümrük vergisini ödesem bile burada kullanabilir miyim?


Öncelikle şunu bilmekte fayda var: akıllı saatler bluetooth veya diğer wireless özelliği olan aparatlar ile cep telefonlarına bağlananlarından kendisine de sim kart takılan ve doğrudan haberleşme olanağı sunan cihazlara kadar geniş bir yelpazeden oluşuyor. Yani, direkt olarak telefon gibi kullanılanları var, akıllı telefonlar ile entegre olduğu için oradan veri aktarımı yapanlar var. GPS vb. yöntemler ile lokasyon belirlemeye yarayan özellikleri barındıranlar da mevcut. Ayrıca şunu da akılda tutmakta fayda var; bazı akıllı saatler android/ios uygulamaları ile birlikte çalışıyor ve getireceğiniz akıllı saatin bölgesel özelliklerinin ülkemize göre ayarlanması gerekiyor.

Temel özellikleri itibariyle nasıl bir akıllı saate ihtiyacımız olduğunu belirledikten sonra sıra geliyor yurt dışından akıllı saat getirirken nasıl bir yöntem izleyeceğinize.

Öncelikle, yurt dışından gümrük vergisi ödemeden akıllı saat veya her hangi bir malı getirmenin bir sınırı var. 

1 Mayıs 2022’de yürürlüğe giren Resmi Gazete kararında şu ifadelere yer verildi:

“Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Avro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden;

1.    Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halince %18

2.    Diğer ülkelerden gelmesi halinde %30

3.    6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave %20 oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir."

Almayı düşündüğünüz akıllı saat sim kart takılabilecek özellikte ise ve bu cihaza sim kart takmayı düşünüyorsanız, yurt dışından cep telefonu getirme ile aynı prosedürleri izlemeniz gerekiyor. Cihaz 120 gün içinde bloke olacaktır. Bunu önlemenin yolu, parasını ödeyip cihazı kayıt ettirmek. Yurt dışından cep telefonu getirme ve kayıt ettirme ile ilgili detaylı bilgi için; Yurt dışından gelen telefon nasıl kaydedilir? başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

Eğer cihazın paketinde sim kart özelliği belirtiliyorsa gümrükten girerken sorun yaşamanız çok muhtemel. Bu tip sorunlarla karşılaşılmaması için özellikle Çin bazlı satıcıların bu özelliği paket üzerinde belirtmedikleri ifade ediliyor.

Şöyle şık tasarımlı, cep telefonumla entegre kullanabileceğim sim kart özelliği olmayan bir akıllı saat almayı düşünüyor ve bunu yaparken 150 € sınırını da aşmıyorsanız genellikle sorun yaşamanız pek olası değil. İkincielmobil.com iyi alışverişler diler.