Günümüzde akıllı saatler hızlıca geleneksel saatlerin yerini almaya başladı. Peki akıllı saat alırken nelere dikkat etmek gerekir. Akıllı saat alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini sizin için derledik.
Telefonda olduğu gibi akıllı saatte de en iyi marka Apple ancak bütçe ve uyum olarak size uygun değilse tabiki alternatifleri var. Mesela sizin telefonunuz bir Android telefon ise Apple marka akıllı saat almanız bir işe yaramayacaktır. Çünkü akıllı saatinizi telefonunuza kurduğunuz uygulama ile yönetiyorsunuz.
İşletim sistemi – akıllı saatler için üç ana işletim sistemi vardır: Android Wear, Tizen ve watchOS. Telefonunuzda hangi işletim sistemi varsa doğal olarak o işletim sistemine sahip bir akıllı saat tercih etmek zorundasınız. Ancak bunula beraber belirtmek gerekir ki Android Wear hem Android hem de iOS cihazlarla çalışacaktır. Tizen, hem Android hem de iOS akıllı telefonlarıyla eşleşecek. WatchOS farklı olarak sadece Apple’ın işletim sistemi barındıran cihazlar ile çalışmak üzere tasarlanmıştır.
Özellikler – hangi özelliklere ihtiyacınız olduğuna karar vermek önemlidir. Bazı cihazlar, akıllı telefonunuzu kullanmadan aramaları cevaplayabilme ve metin veya e-postalara cevap verebilme yeteneğine sahiptir. Diğerleri, yerleşik GPS veya kalp atış hızı monitörü gibi gelişmiş etkinlik izleme özellikleriyle fitness sevenler için daha uygun olacaktır.
WEAR OS
Gelelim hem ANDROİD hemde APPLE Watch ile çalışan saatlere,Bu tür saatlere Wear Os deniliyor. Eğer hem samsung hemde apple telefonunuz varsa ve ikisi içinde çalışabilecek bir akıllı saat arıyorsanız Wear Os saatler tam size göre.
Wear OS, Google’ın smartwatch işletim sistemidir ve çok yönlüdür. Tüm Android markalarında oldukça sorunsuz çalışıyor ve iPhone’larda bazı sınırlamalar olsa da, bir Apple Watch kullanmak istemiyorsanız, bu en iyi seçimdir.
Android cihazlarla çalışmak üzere tasarlanan ancak iPhone uyumluluğu da olan Wear OS, mesajları, aramaları ve günlük randevularını, bileğinizdeki cihaza yönlendirmek için tasarlanmış başka bir dokunmatik arayüzdür. Daha önce Android Wear 2.0 olarak bilinen Wear OS, en sevdiğiniz uygulamalardan en önemli bilgileri almak için saat yüzlerini özelleştirme ve bildirimleri denetleme gibi birçok özelliğe sahiptir. Herhangi bir Bluetooth veya wi-fi bağlantısı ile çalışabilir.
Artıları: Wear OS’un en büyük artısı Google. Google Play Store’da göz atmak için kullanılabilecek çok sayıda uygulama vardır.
Eksileri: iPhone’larla uyumluluk sınırlıdır, birçok uygulamada küçük sorunlar ile karşılaşabilirsiniz.
Tizen
Linux tabanlı açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Başlangıçta yalnızca Samsung akıllı telefonlarıyla uyumluydu, ancak şimdi bir çok Android telefonla ve iPhone 5 ve daha yeni sürümlerle de olsa yine de çalışıyor.
Artıları: Samsung akıllı saatler genellikle premium malzemelerden üretilmiştir. Bazılarının şarjlar arasında iki ila dört gün sürdüğü iddia edilen Wear OS saatlerinin benzer özelliklere sahip saatlerinden daha iyi pil ömrüne sahip olma çok büyük bir artıdır.
Eksileri: Tizen için uygulamalar, Wear OS işletim sisteminden daha sınırlı olsa da, Spotify, Uber ve Nest gibi popüler uygulamaların kullanımına sunuldu.
Bazı akıllı saatler, spor takibi kadar egzersiz günlüğü özelliklerine sahiptir ve bazıları özellikle ileri düzeydedir. Apple Watch Series 2 ve Samsung Gear S3, örneğin, kalp atış hızı monitörleri ve dahili GPS’e sahip olduğundan koşu rotanızı telefonunuzu almadan izleyebilmenizi sağlar. Ayrıca su geçirmezdir ve yüzücülere çok uygundur.
Pil Süresi: Çoğu akıllı saat, şarj edilebilir bir pil kullanır, ancak ne kadar süreceği modeller arasında önemli ölçüde değişir. Bir akıllı saatin özellikleri, pil ömrünü de etkileyecektir – örneğin büyük ekranlı, kalp atış hızı monitörü veya gelişmiş sensörlere sahip modellerinde, bataryanın oldukça hızlı bitmesi muhtemeldir.
Dahili depolama: Çoğu akıllı saat, makul miktarda dahili belleğe sahip olmalıdır: 4GB veya daha fazlasını arayın. Bu, yalnızca yeni uygulamalar indirmenize değil, müzik dosyalarını da saklamanıza olanak tanır, böylece saatinizden bir akıllı telefon olmadan melodileri dinleyebilirsiniz.
Fiyat: Bütçenize karar verin – akıllı saatler yaklaşık 500 ila 3500 TL’den fazlaya mal olur ve bir zamanlar satın almaya değer bir smartwatch almak için çok zaman harcamak zorunda kalırken, son zamanlarda 650 TL’den daha az bir paraya akıllı saat bulunabilir. Fiyat, hiçbir şekilde bir performans göstergesi değildir, çünkü daha pahalı modeller genellikle daha düşük bir tasarıma sahiptir ancak daha fazla özellik sunmaz.
Wi-fi: Bağlantı için bir akıllı telefona güvenmekten kaçınmanın başka bir yolu. Wi-fi’li bir saat yerel ağlara bağlanabilir, böylece bildirimleri almaya devam edebilir ve çevrimiçi işlevleri telefonunuzdan uzak tutabilirsiniz.
Su Yalıtımı: Çoğu akıllı saat, en az su sıçramasına karşı korumalı ve ideal olarak suya daldırma için IP67 veya IP68 sertifikalı olmalıdır. Bunun saatin yüzmek için uygun olduğu anlamına gelmediğine dikkat edin; Bu yetenek genellikle atmosferlerde (ATM) ölçülür. Örneğin, 5 ATM, saatin 50 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olduğu anlamına gelir.
4G bağlantısı: Hücresel bağlantı ve LTE olarak da bilinir. Bu, yakındaki telefonunuz olmadan arama, metin ve diğer bildirimleri yapmanızı ve almanızı sağlar. Aynı şebeke operatörünü kullanmak için telefonunuza ve smartwatch’lara ihtiyacınız olacak ve yalnızca az sayıda şebeke operatörü LTE sunabilir, herkes için kullanılamaz. Örneğin, Apple Watch Series 4’ü 4G ile kullanmak için, GPRS baglantısına ihtiyacınız olacak. Bağlanabilirlik, saatin pil ömrü üzerinde de büyük bir etkiye sahip olacaktır.
Dahili hoparlör: Çoğu akıllı saatin dahili mikrofonu vardır (sesli mesajları yanıt olarak dikte etmek veya komut vermek için bir ses asistanı kullanmak için yararlıdır), Bu herkes için olmazsa olmaz, ama sadece saatinizi kullanarak telefon görüşmesi yapmak istiyorsanız, bu bir zorunluluktur. Titreşim uyarısına alternatif olarak alarmlar ve hatırlatıcılar için de faydalıdır.